Plante de gradina

#ingrijire plante #plante de gradina #plante perene #ingrijire plante perene

Vrei o gradina plina de flori? Invata sa ingrijesti plantele perene!

Plantele perene reprezinta solutia cea mai eficienta pentru a crea un sanctuar al florilor in gradina ta. Cu toate acestea, inflorescentele lor nu vor rezista trecerii timpului prea mult, fara o interventie pe masura. Iata mai jos cateva trucuri care te vor ajuta sa ai o gradina inflorita, pana la venirea inghetului.

Revigorarea plantei

Taierile dese sunt practicate pe plantele ale caror inflorescente s-au scuturat. Sunt, in general, tufe de plante precum iasomia, kerria japonica, trandafirii etc. Taierea inflorescentelor uscate revigoreaza planta, dandu-i acesteia sansa de a izbucni intr-o noua explozie florala. Ramura cu inflorescente uscate se taie cat mai aproape de baza!

Tundere radicala

Plantele cu flori multiple crescute pe aceeasi ramura se pot dovedi un adevarat cosmar pentru gradinarii incepatori. Cel mai bine este sa le acorzi timpul necesar pentru ofilirea florilor si sa aplici masuri radicale.

Tunde planta de la o treime din inaltimea ei. Se va reface repede si va inflori intr-un mod mai bogat. Specia geranium, inrudita cu muscatele, cu flori rosii, violet sau albe este potrivita pentru o astfel de operatiune.

Ingrijire in trepte

O alta modalitate de a asigura persistenta florilor in gradina este ingrijirea lor in trepte. Astfel, tufa plantelor cu flori va trebui tunsa pe inaltimi diferite, partea din spate si centrul urmand sa sufere taieri radicale. Astfel, reinnoirea plantei si aparitia florilor acesteia va fi graduala, asigurandu-ti o gradina inflorita pentru mai mult timp.

Scurtarea plantelor agatatoare

Sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie se dovedeste si cea mai buna perioada pentru intretinerea si regenerarea plantelor agatatoare. Dupa o prima perioada in care acestea au inflorit, petalele florilor incep sa se scuture.

Este momentul in care poti scurta fara teama planta, de la baza lastarilor care nu mai au flori. Va duce la intarirea ei si reluarea procesului de inflorire. Tot in aceasta perioada poti adauga suporti de lemn pentru plantele cataratoare cu tulpini fragile: clematite sau mina lobata.

Replantarea

Nu toate plantele perene vor izbucni intr-o noua inflorire prin taierea inflorescentelor. Floarea paianjen, candeluta sau verbena nu vor reactiona la fel ca celelate plante din gradina ta. In locul lor, poti planta alte seminte si in cateva saptamani te poti bucura de frumusetea florilor.

Sursa foto: gardenguides.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului