Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #plante ornamentale #dicentra spectabilis #cerceii doamnei

Dicentra spectabilis, cerceii doamnei

Dicentra spectabilis sau cerceii doamnei este o planta perena, originara din Asia de Est, din Siberia si pana in sudul Japoniei. Este o planta ornamentala populara datorita florilor sale superbe, in forma de inima, cu un colorit special.

Descriere

Dicentra spectabilis este o planta cu frunze compuse, de culoare verde inchis, care se dezvolta pe tulpini carnoase verzui pana la rozalii ce pot atinge o inaltime de circa 1 m. Florile au forma de inima si o lungime de aproximativ 3-5 cm, petale exterioare roz si petale interioare albe. Florile apar de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. La finalul perioadei de inflorire, planta cerceii doamnei intra adesea intr-o perioada de repaus vegetativ.

Cultivare si ingrijire

Dicentra spectabilis nu este o planta pretentioasa, de aceea cultivarea ei in gradina nu va pune probleme majore. Prefera pamantul de gradina, cu un drenaj bun, bogat in materie organica si un pH cuprins intre 6.00 si 7.5. Primavara, se recomanda imbogatirea pamantului cu compost sau mranita.

In gradina, este important sa amplasezi planta intr-o zona cu penumbra sau umbra completa. Va tolera si zonele luminate, insa cu conditia sa aiba parte de umezeala ridicata la nivelul solului. De asemenea, este important sa feresti Dicentra spectabilis de curentii puternici de aer.

Umiditatea ridicata este foarte importanta pentru planta cerceii doamnei. Se recomanda udarile regulate, astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta umed.

Dicentra spectabilis se dezvolta la temperaturi medii spre scazute, cuprinse intre 10 si 15 C. Pe timp de iarna, este important sa o muti intr-un spatiu unde temperatura este de circa 3-5 C. Daca o pastrezi in gradina, este de preferat sa o acoperi pentru a nu fi afectata de inghet. Se dezvolta cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 18 C. Temperaturile prea inalte, care depasesc valoarea de 25 C, determina stoparea productiei de flori, iar cele prea scazute ii scad viteza de crestere.

Planta cerceii doamnei nu are nevoie de fertilizare intensiva. Poti aplica saptamanal ingrasamant cu 130-150 ppm de azot, evitand excesul. Opreste aplicarea ingrasamatului la sosirea toamnei (dupa data de 15 septembrie).

Inmultire

Inmultirea plantei cerceii doamnei se poate realiza prin seminte, prin butasi de radacina si prin divizare. Prima varianta este cea mai putin recomandata, intrucat Dicentra spectabilis se va dezvolta lent.

Inmultirea prin butasi de radacina implica desprinderea unor sectiuni de 7-10 cm primavara. Butasii se planteaza, apoi, in nisip si li se ofera o temperatura ambientala de 15 C. In ceea ce priveste inmultirea prin divizare, procedeul se realizeaza primavara, la scurt timp dupa aparitia lastarilor.

Boli si daunatori

Dicentra spectabilis este o planta rezistenta, care insa poate fi atacata de daunatori precum afidele, limacsii si melcii, din cauza umiditati constante de care are nevoie. Radacinile plantei cerceii doamnei sunt fragile si pot fi afectate cu usurinta, printre altele de putrezire.

Foto: naturalmedicinalherbs.net, gardenerstips.co.uk, ewainthegarden.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare