Plante de gradina

#flori de camp #plante de gradina #Eryngium #scaiul vanat

Eryngium, scaiul vanat

Eryngium reprezinta un gen care cuprinde specii de plante erbacee. Florile cu bractei lungi si inguste, in forma de rozeta albastra, sunt potrivite pentru decorul gradinii de toamna. Desi nu sunt atat de interesante ca alte flori din perioada august-septembrie, florile de Eryngium atraf prin forma lor ciudata si tepoasa.

Eryngium este o planta nepretentioasa, care se adapteaza repede la orice fel de sol, atata timp cat are suficient soare. Poti creste Eryngium in scop medicinal sau pentru decorul gradinii in a doua parte a verii si la inceputul toamnei. Eryngium face parte din plantele recomandate pentru gradinile uscate, cu design pietros, desertic, unde pot fi crescute singure sau impreuna cu alte plante spinoase.
 

Cum cresti Eryngium


Eryngium (scai vanat, spin vanat, scai albastru) este o planta perena care creste spontan in fanete, pasuni sau la marginea drumurilor, dar care poate fi si cultivata in gradina.

Scaiul vanat se inmulteste prin seminte care se seamana intre martie si iunie, in ghivece sau in gradina. Rasadurile apar dupa doua saptamani. Dupa ce rasadurile au mai crescut, acestea se pot replica. Ele pot fi plantate definitiv mai tarziu. Este recomandat, totusi, ca planta sa nu fie mutata pentru a evita sa fie afectata de boli si daunatori.

In cazul in care semintele se depoziteaza, acestea trebuie ferite de umezeala. Semintele pot fi bune intre 2 si 3 ani.

Eryngium se dezvolta intr-un sol nisipos sau calcaros, intr-un loc insorit. Planta nu este pretentioasa, ea putand creste intr-un sol acid, alcalin sau neutru.Eryngium se dezvolta cel mai bine in solurile sarace sau doar putin fertile, intr-un loc unde este soare multe ore pe zi.

Tulpina plantei creste pana la o inaltime de 60 cm si are ramuri terminate cu inflorescente albastre, inconjurate de bractee spinoase. Dupa uscare, florile capata o culoare maronie. Eryngium infloreste in iulie si august.

Eryngium poate fi curatata in toamna, dupa ce florile s-au ofilit. Cu toate acestea, capetele plantei sunt interesante in gradina chiar si pe timpul iernii, gratie semintelor.
 

Cum folosesti Eryngium


Eryngium este o planta cultiva in scop terapeutic. La inflorire, planta se culege si se pune la uscat. Aceasta este folosita apoi ca tratament naturist impotriva afectiunilor sistemului respirator.

Eryngium poate fi utilizata si in designul gradinii. Scaiul vanat este potrivit in gradinile pietroase. Gratie frunzisului si florilor atractive, Eryngium este o planta ornamentala interesanta pentru gradini. Eryngium poate fi crescuta atat singura, cat si impreuna cu alte plante care au nevoi similare de ingrijire.

Un atuu al acestei plante il reprezinta rezistenta la seceta. Planteaza Eryngium intr-un colt uscat al gradinii, unde alte plante nu au rezistat.

Este recomandat ca manuirea plantei sa se faca cu atentie, din cauza spinilor si marginilor sale ascutite. O pereche de manusi de gradina poate fi utila pentru protejarea mainilor cand lucrezi cu Eryngium in gradina.

Sursa foto: muller.lbl.gov
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului