Plante de gradina

#ingrasamant #plante #plante gradina #gardenie #fertilizare gardenie

Fertilizarea gardeniei: cand si de ce sa ii oferi ingrasamant

Aplicarea unui ingrasamant pentru gardenie este necesar la anumite intervale de timp sau in situatia in care planta arbustiva prezinta deficiente de substante nutritive. Cum este o planta destul de dificil de cultivat, iata ce ar trebui sa stii despre fertilizarea gardeniei!

Fertilizarea gardeniei: situatiile in care trebuie sa aplici ingrasamant

Gardenia este o planta iubitoare de soluri acide, cu un pH cuprins intre 5.0 si 6.0. Prin urmare, inainte de a decide aplicarea unui fertilizant care sa contribuie la buna dezvoltare a acestei plante cu flori superbe, este important sa testezi pH-ul solului din gradina. Daca pH-ul acestuia depaseste valoarea de 6.0, un ingrasamant care sa sporeasca aciditatea este cel mai indicat.

Cateva dintre simptomele care pot indica necesitatea de a aplica fertilizant pentru gardenii sunt urmatoarele:
 

  • Gardenia are frunze galbene. Dezvoltarea armonioasa a frunzelor depinde de cantitea de azot care ajunge la planta din interiorul solului. Frunzele ingalbenite pot trada o deficienta a acestei substante hranitoare esentiale.
  • Noii lastari sunt subdezvoltati. Acesta este un alt simptom care indica o deficienta de azot ce poate fi corectata prin aplicarea de fertilzant.
  • Gardenia nu are muguri sau flori. Cand cantitatea de substante nutritive din sol este redusa, plantele opresc procesul de dezvoltare, concentrandu-se asupra supravietuirii. In aceasta situatie, inflorirea gardeniei poate fi serios afectata.

 

Fertilizarea gardeniei: cand aplici ingrasamant

Gardenia are nevoie de ingrasamant in perioada de dezvoltare pentru a putea produce flori. De regula, fertilizarea acestei plante arbustive se face din aprilie pana in noiembrie, la interval de doua saptamani. Este important sa fii mai degraba precaut decat sa risti sa aplici o cantitate prea mare de ingrasamant: fertilizarea in exces risca sa determine arderea radacinilor. Din noiembrie pana in februarie, opreste procesul de fertilizare - in lunile de iarna, gardenia intra intr-o perioada de latenta.

Fertilizarea gardeniei: cum aplici corect ingrasamantul

Intr-o prima faza, este important sa achizitionezi tipul potrivit de ingrasamant. Tine cont de faptul ca gardenia prefera solurile acide. De asemenea, fertilizantul ales ar trebui sa contina si o cantitate mare de fier. Cel mai indicat tip de ingrasamant este cel solubil in apa - de regula, ingrasamantul aplicat azaleelor poate fi folosit cu succes si pentru a hrani gardeniile.

In continuare, uda solul plantei inainte de a aplica amestecul de fertilizant pentru a evita arderea radacinilor.

Daca preferi ingrasamantul natural in locul celui disponibil in comert, poti incerca aplicarea de compost, gunoi animalier, zat de cafea, frunze infuzate de ceai, cenusa lemn sau saruri Epsom.

Intrucat este bogat in azot, magneziu si potasiu, fiind si acid, zatul de cafea reprezinta una dintre cele mai bune alegeri naturale pentru fertilizarea gardeniei. Ai mai putea incerca, de asemenea, un amestec de apa si otet (1 lingura de otet la 4 litri de apa) pentru a mari aciditatea solului.

Foto: seedscatterer.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare