Plante de gradina

#plante de gradina #toamna #flori

Flori de toamna pentru gradina ta

Stiai ca florile de toamna sunt rezistente la temperaturi mici, vant si ploaie pentru ca majoritatea provin din regiuni unde toate acestea reprezinta elemente obisnuite ale mediului? Sfarsitul verii este un prilej minunat de a da un aspect unic gradinii tale. Exista flori spectaculoase de toamna care pot prelungi viata gradinii tale pana la caderea brumei. Iata cateva dintre acestea:


1
Crizantema


Crizantemele sunt plante perene care cuprind peste 100 de specii. Culorile crizantemelor merg de la nuante inchise de violet (soiul Accent), pana la alb (soiurile Penny Lane, Luyona sau Breitner) sau galben (Axilia, Homaro, Graceland sau Frivoli). Crizantemele sunt flori rezistente si raman inflorite pana toamna tarziu. In general, toate speciile de crizantema cresc la baza solului, insa pot deveni si mici arbusti.


2 Hortensia


Hortensia incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu. Este o planta iubitoare de apa iar culoarea ei depinde de pH-ul solului. Astfel, intr-un sol acid, florile Hortensiei vor avea o nuanta de albastru iar intr-unul alcalin, diferite nuante de roz sau de rosu.

Rezistenta pana la -15o C dar este indicat sa o protejezi de ger, acoperind-o cu paie, frunze si pamant sau cu carton.

Sursa foto: www.flickr.com


3
Anemona


Anemona este o planta de o frumusete aparte, originara din regiunile montane din jurul Marii Mediterane. Florile anemonei se desfac in luna august si dureaza pana spre finalul toamnei. Au petale fine, a caror gama de culori include nuante de alb, roz, lila si rosu. Are nevoie de soluri bogate in humus, bine drenate si iubeste locurile partial umbroase.


4 crinul de toamna


Crinul de toamna
este o planta perena, usor de intretinut, care tolereaza bine umbra. Florile sunt produse pe tulpini inalte, care pot sa atinga inaltimea de 80 de cm, la capatul carora produc raceme, inflorescente in forma de ciorchine. Florile individuale apar in luna august, sunt atarnate si masoara intre 2 si 5 cm. Acestea nu au miros si au culori de la alb la violet.
 

Sursa foto: www.bosquechica.com


5 Regina noptii


Regina noptii isi deschide florile seara sau atunci cand vremea este innorata si le inchide imediat ce apare soarele. Florile au un aspect de mici trompete albe sau viu colorate - roz, purpuriu, lila, rosu, galben si miros frumos.

Daca vremea este calduroasa, planta infloreste si in luna octombrie. Este cultivata cel mai bine sub forma de tufe si adora solul umed si alternantele intre soare si umbra.


6
Gladiola


Florile de gladiola vin intr-o paleta larga de culori, de la roz la rosiatic, violet deschis, cu marcaje pe petale, pana la flori albe, crem sau portocalii. In zonele temperate, bulbii plantelor trebuie scosi din pamant toamna tarziu si pastrati peste iarna in locuri mai calde, ca sa nu inghete.

Unele specii de gladiole , ca Naus, sunt mai rezistente, iar bulbii acestora pot fi lasati in pamant, dar numai daca iernile sunt uscate.

Sursa foto:  www.ausgardener.com


7 Dalia


Daliile infloresc din iunie pana in octombrie iar daca temperaturile raman ridicate ramane inflorita chiar si mai mult. Florile daliei sunt mari, rotunde si au o mare varietate de culori, de la alb, galben si pana la rosu si violet. Sunt asemanatoare unui pampon sau plate, in functie de specie. Pentru o inflorire abundenta pe tot parcursul sezonului, florile uscate trebuie rupte.


8 Careopsis


Coreopsis cuprinde 80-100 de specii erbacee, care infloresc pe toata durata verii, pana toamna tarziu. Florile sunt galbene si pot avea o pata maro sau rosie la baza. Coreopsis se dezvolta bine la lumina dar si in locuri partial umbroase, pe un sol uscat, care poate fi imbunatatit cu ingrasaminte.


Sursa foto: www. plantcare.com


9 Soaldina


Adesea folosita ca iarba decorativa, soaldina este o planta scunda, ce are frunze de culoare verde deschis si produce flori cu cinci petale dispuse in forma de stea, ce pot fi albe, galbene, roz sau chiar rosu inchis. Daca vremea se mentine calda, planta infloreste pana toamna tarziu.


10 Ochiul boului


Florile acestei plante sunt in nuante de alb, roz, violet si albastru. Ele incep sa se deschida la sfarsitul lunii august si raman inflorite pana la venirea iernii. Are tendinta sa se intinda in toata gradina, amestecandu-se foarte bine cu alte plante. Este o floare nepretentioasa si se dezvolta bine in locuri insorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului