Plante de gradina

#plante #gradina #seminte flori #flori gradina #specii flori

Flori perene pe care le poti cultiva cu usurinta din seminte

Chiar daca poate parea mai usor sa cultivi legume si flori anuale din seminte, procesul se va dovedi facil si in cazul plantelor perene. O metoda ieftina si la indemana, cultivarea florilor perene din seminte are toate sansele sa fie un succes daca alegi plantele potrivite.

Flori perene din genul Allium

Genul Allium (din care fac parte si usturoiul si ceapa) include o multitudine de plante ornamentale, cu flori in forme si culori variate. In functie de specie, pot atinge inaltimi cuprinse intre 10 cm si 1,5 m. Florile perene din genul Allium se dezvolta armonios in zone bine luminate, cu sol fertil, bine drenat.

Poti incerca specii de flori ca Allium christophii, cu flori mov; Allium giganteum, cu flori roz-lila sau Allium mairei, o specie de dimensiuni reduse, ale carei flori apar in luna septembrie.

Cele mai multe dintre speciile genului Allium trebuie plantate din seminte la sfarsitul toamnei-inceputul iernii. In situatia in care le sadesti semintele primavara, exista riscul ca plantele sa nu rasara intregul an.

Flori perene din genul Penstemon

Penstemon este un gen de plante native din America de Nord si estul Asiei. Florile sale sunt apreciate datorita formei inedite, de clopotei alungiti, in culori precum alb, roz, rosu, purpuriu ori mov. Plantele ating inaltimi cuprinse intre 7 cm si 1,8 m. Florile de Penstemon au nevoie de lumina din abundenta, insa tolereaza si penumbra.

Ideale atat ca plante de gradina, cat si de apartament, speciile de flori din genul Penstemon trebuie plantate din seminte la sfarsitul iernii, cand pericolul inghetului a disparut complet. Au nevoie de un sol hranitor, cu un drenaj bun.

Semintele de Penstemon sunt rezistente si produc flori ani la rand.

Flori perene din genul Delosperma

Genul Delosperma include specii de plante cunoscute adesea sub denumirea de flori de cristal. In functie de specie, pot produce flori albe sau roz, similare margaretelor. Sunt plante de dimensiuni mici (5-10 cm), care se inmultesc cu repeziciune.

Delosperma cooperi are flori roz si prefera plantarea in zone bine luminate, in sol bine drenat. Sezonul de plantare a semintelor este lung, din martie pana in noiembrie. O alta specie, Delosperma congestum White Nugget, are flori albe si poate fi plantata, de asemenea, din martie pana in noiembrie. Florile sale apar incepand cu luna mai, pana in august.

Flori perene din genul Primula

Cu flori superbe, viu colorate, genul Primula include circa 400 de specii de plante originare din Extremul Orient. Majoritatea sunt specii perene ce produc flori parfumate iarna si primavara. Ating inaltimi cuprinse intre 5 si 45 cm. Primulele tolereaza atat zonele bine luminate, cat si cele intunecoase, in functie de specie, si au nevoie de un sol bine drenat.

Cultivarea lor poate pune probleme, insa, de regula, plantele se dezvolta excelent din seminte. Primula sikkimensis sau primula himalayana germineaza la caldura, in timp ce Primula sieboldii prefera temperaturile scazute de peste iarna.

Pot fi cultivate si in ghivece, insa vei avea mai mult succes daca vei sadi semintele in gradina si le vei lasa sa "doarma" in pamant o iarna intreaga, respectand ciclul lor natural de dezvoltare.

Foto: thefloweringgarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului