Si tie iti plac florile albastre? Iata cum au aparut acestea!

Plante de gradina

#flori #stiinta #flori albastre #aparitie flori albastre

Si tie iti plac florile albastre? Iata cum au aparut acestea!

Florile albastre surprind atat prin frumusetea lor desavarsita, cat si prin nuanta speciala si unica. Stiai insa ca in mod normal florile nu pot avea culoarea albastra? Iata care sunt explicatiile stiintifice!

Cand vine vorba despre aceste soiuri de flori viu colorate, cercetatorii au cateva precizari de facut: in general, plantele nu prezinta acest pigment in componenta lor. Asadar, nici florile acestora nu pot capata culoarea albastra. Si totusi, exista nenumarate flori pe piata ce te vrajesc prin intensitatea nuantei de albastru pe care o etaleaza. Care este secretul lor?

Aparitia naturala a florilor albastre

Ca florile sa capete aceasta culoare, plantele se folosesc de un "siretlic", combinand pigmenti comuni, numiti antocieni. Potrivit specialistilor, elementele cheie care ajuta la crearea plantelor albastre sunt reprezentate de pigmentii antocieni rosii.

Astfel, plantele pot modifica acest tip de pigment, nu numai prin intermediul amestecurilor de ioni, molecule si pigmenti, dar si prin schimbul de pH. Mai mult, atunci cand aceste modificari intra in contact cu lumina reflectata de pigmenti, duc la aparitia acestei culori neobisnuite.

Aparitia florilor albastre pe cale artificiala

In ultima vreme, interesul pentru florile de culoare albastra a devenit tot mai evident, in special in cazul unor plante populare ca trandafirii, gura-leului sau lalelele. Deoarece aceste flori nu pot sa produca pigmentul albastru pe cale naturala, oamenii de stiinta au gasit o modalitate de a le "colora" artificial!



Astfel a intrat in peisaj delfinidina, pigmentul ce da culoarea toporasilor, pe care oamenii de stiinta s-au bazat initial pentru a obtine un trandafir violet.

De asemenea, spre deosebire de orhidee, unde producatorii folosesc adesea coloranti pentru a obtine nuanta dorita de albastru, in cazul celorlalte flori, horticultorii au optat pentru biotehnologie. Asadar, cum albastrul nu a fost o culoare standard in cadrul procesului de selectie naturala, a fost necesara interventia omului in vederea obtinerii rezultatelor mult-dorite.



Foto: fanpop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului