Plante de gradina

#flori #gradina #plante gradina # gradina parfumata

Gradina cu parfum: un rasfat pentru simturile tale

O gradina colorata si parfumata este visul oricarui pasionat de gradinarit. Daca ai o bucata mica de pamant in fata casei si visezi la diminetile in care te trezesti, iesi pe terasa si simti miros de roua si flori proaspete, cu siguranta te intereseaza sa stii care sunt cele mai parfumate plante.

Iata cateva dintre florile parfumate si colorate, care sunt potrivite pentru orice gradina.

Musetel

Daca vrei sa plantezi musetel, trebuie sa stii ca o poti face primavara sau toamna. De preferat este sa plantezi, pentru incept, musetelul in ghivece, iar apoi sa il transplantezi in gradina. Florile sale mici si galbene vor avea beneficii nu doar la nivel olfactiv, ci si vizual.

Galbenele

Galbenelele sunt alte plante delicat parfumate, de care trebuie sa fii intr-adevar mai aproape pentru a le simti aroma.

Acestea nu sunt foarte pretentioase in gradina si rezista fara apa chiar si cate o saptamana. Acestea prefera locurile insorite cel putin cateva ore.

Liliac

Desi este o floare specifica primaverii, liliacul te invaluie intr-o aroma dulce si suava, care iti trezeste la viata toate simturile. Este adevarat ca pentru a te bucura de un liliac in curte trebuie sa ai rabdare cativa ani, pana cand copacelul se va dezvolta si va face flori, insa cu siguranta asteptarea va merita din plin.

Bujori

Bujorii sunt flori perene, colorate si foarte parfumate. Din pacate, perioada acestora de inflorire este extrem de scurta, insa chiar si cele cateva zile in care vei avea bujorii in gradina, vor fi cu adevarat minunate. Planteaza bujorii intr-un loc in care acestia vor avea spatiu suficient sa se dezvolte. Cu cat vor fi mai inghesuiti, cu atat bujorii se vor dezvolta
mai putin. De asemenea, retine faptul ca aceste flori au nevoie de cel putin 6 ore pe zi pentru a creste si pentru a inflori.

Gardenia

In ciuda faptului ca de obicei gardenia este plantata in ghiveci, aceasta se poate dezvolta cu usurinta si intr-o gradina, dar numai daca are conditiile necesare. Planta are nevoie de multa lumina (dar nu in bataia directa a soarelui), sol acid si o temperatura maxima de 24 de grade.

Gardenia nu are nevoie de udari frecvente si abundente. Cel mai bine este sa torni foarte putina apa gardeniei, o data la doua zile in perioada caniculare si o data la 3 sau 4 zile in zilele obisnuite de vara.

Crini

Desi au nevoie de fertilizari frecvente si sunt sensibili la boli, anumite specii de crini impresioneaza nu doar prin aspectul lor elegant, ci si prin mirosul lor minunat. Totusi, pentru a avea crini frumosi si sanatosi trebuie sa plantezi bulbi vigurosi, sa pastrezi solul umed si sa ii fertilizezi periodic.

Lavanda

Chiar si un rand cu lavanda este suficient pentru a avea o gradina foarte parfumata, care va starni curiozitatea vecinilor tai. In plus, lavanda este de mare ajutor in cazul in care ai probleme cu somnul. Aceasta este un remediu natural impotriva insomniei.

Totusi, lavanda este o planta care are nevoie de foarte multa lumina si de razele directe ale soarelui, daca este posibil, intreaga zi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului