Plante de gradina

#ingrijire plante #toamna #plante de gradina #plante perene # ingrijire plante toamna

Ingrijirea plantelor perene toamna

Plantele perene din gradina au nevoie de cateva lucrari de toamna. Aceste lucrari ajuta plantele sa supravietuiasca iarna si iti sunt de ajutor in primavara, cand incepe din nou activitatea in gradina.

Iata cateva ingrijiri necesare pentru plantele perene in sezonul de toamna:


Curatenia de toamna a plantelor perene


Verifica paturile de plante perene. Indeparteaza plantele bolnave si distruge-le. Rupe florile uscate. Multe plante perene vor face din nou flori, pana tarziu, spre sfarsit de sezon. Indeparteaza frunzele uscate care au cazut pe sol.

Verifica baza plantelor si protejeaza radacinile de inghet. De la jumatatea toamnei pana la finalul acesteia, unele plante perene pot sa necesite taierea odata ce intra in starea latenta. Astfel, acestea vor fi pregatite pentru iarna.

Plantele purtatoare de seminte precum Asters sau Astilbe pot fi lasate pentru ca pasarile sa aiba cu ce sa se hraneasca iarna. Plantele perene cu frunze aproape de sol pot fi pastrate. Frunzele uscate ale acestora se strang primavara. Tulpinile pastrate in gradina ofera adapost pasarilor pe timpul iernii si le hranesc cu seminte.

Tufele de iarba ornamentala pot fi lasate pentru a fi acoperite de zapada sau se pot taia si ele.


Saparea bulbilor in toamna


Spre finalul toamnei, dupa primul inghet, frunzele mor. In acest moment se pot scoate bulbii de gladiole, dalii si alte plante care nu rezista iarna in pamant. Bulbii se pot depozita pana anul urmator.


Mulcirea plantelor perene toamna


Imprastie un strat de mulci in gradina si la baza plantelor. In acest fel, se elibereaza nutrieni care imbunatatesc solul si ajuta plantele.


Divizarea plantelor perene toamna


Plantele perene trebuie divizate regulat pentru a-si mentine vigurozitatea. Toamna este momentul potrivit pentru a inmulti plantele prin acest procedeu.

Cele mai multe plante perene se devid o data la 2-3 ani pentru a se mentine sanatoase. Pentru propagare, insa, poti divide perenele mai des. Alege plantele dorite pentru divizare: Anemone, Aster, Iris, Lysimachia, Delphinium, Crocosmia, Salvia, Primula etc.

Alege plantele care infloresc vara pentru a le divide in sezonul de toamna. Alege pentru acest lucru o perioada uscata in toamna. In cazul unor plante care produc plantute individuale, cum este Ajuga, acestia se scot si se replanteaza in alta parte.

In caz contrar, plantele perene se scot cu atentie, folosind o furca. Scutura excesul de sol de pe radacini si apoi rupe-le cu atentie. Dupa divizare, plantele se pun inapoi in gradina si se uda foarte bine. Adauga apa constant in perioada de refacere a plantelor, in asa fel incat solul sa nu ramana uscat. Verifica zona sa nu fie atacata de melci sau alti daunatori.


Pregateste noi paturi


Daca vrei sa extinzi gradina in primavara cu noi plante perene, se pot face din toamna paturi noi. Inlatura cu o coasa ierburile inalte sau foloseste un ierbicid pentru a distruge iarba. O alta modalitate este sa acoperi locul cu o folie neagra de plastic. Nu uita sa testezi solul pentru a sti in primavara ce plante sunt cele mai indicate.

Sursa foto: gardenoasis.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului