Plante de gradina

#gradina #flori august #ingrijire flori #flori gradina

Ingrijiri pentru florile specifice lunii august

In august, gradina se imbogateste cu flori parfumate, deosebit de aspectuoase. Multe dintre ele mai functii multiple, fiind folosite atat ca flori decorative, cat si ca plante terapeutice sau pentru treburile gospodaresti. Afla cum sa ingrijesti floarea-soarelui, levantica si alte flori specifice lunii august.

Carciumarese

Carciumaresele (Zinnia elegans) sunt plante anuale, originare din Mexic, cu flori deosebit de atractive. Planta are nevoie de un sol bogat, argilos, bine drenat. Este recomandat sa plantezi carciumarese intr-un loc insorit deoarece aceste plante iubesc soarele si lumina naturala.

Floarea rezista bine in perioada caniculara, chiar si cu o irigare neregulata. Florile au nevoie de o circulatie buna a aerului, in caz contrar sunt expuse bolilor fungice. Pentru ca planta sa infloreasca din nou, florile uscate se rup. Daca vrei un aspect compact, se ciupesc ramurile tinere. Ocazional, carciumaresele pot avea nevoie de fertilizator.

Levantica

levantica este una dintre cele mai versatile plante in gradina. O poti folosi ca decor pentru un pat de flori sau in gospodarie, in bucatarie, in casa sau pentru efectele sale terapeutice. Levantica rezista bine la temperaturi ridicate, dar si la ger. Planta trebuie udata constant in perioada de germinatie a semintelor.

Este recomandat ca planta sa fie crescuta intr-un loc insorit. Levantica are nevoie de conditii optime de lumina pentru productia de ulei. Planteaza levantica intr-un sol uscat, chiar arid, insa nu intr-unul cu multa umiditate. Tufele de levantica trebuie curatate in fiecare primavara. Se elimina ramurile uscate, se tund varfurile si se taie tijele florilor din anul precedent.

Floarea-soarelui

Datorita dimensiunilor sale generoase, floarea-soarelui este una dintre cele mai frumoase flori decorative ale verii. Pe cat este de frumoasa si impunatoare floarea-soarelui, pe atat este de nepretentioasa in ceea ce priveste ingrijirile. Floarea-soarelui se planteaza intr-un loc din gradina unde este soare cat mai multe ore pe zi. Este recomandat ca solul in care plantezi floarea sa fie unul argilos sau nisipos, foarte bine drenat. Planta poate fi hranita cu fertilizatori, fiind recomandati cei naturali.

Asigura-te ca planta beneficiaza de suficient loc acolo unde creste deoarece, din cauza dimensiunilor ei, nu trebuie inghesuita. Floarea-soarelui este atacata de boli fungice. Este bine sa se aplice solutii antifungice si pesticide. Pesticidele, insa, pot contamina planta, iar semintele nu mai sunt comestibile.

Gladiole

Gladiolele sunt flori gratioase, perfecte pentru a fi folosite in designul gradinii. Florile se planteaza intr-un loc insorit in gradina. Ca ingrijiri, este important sa se faca cateva prasile, indepartand buruienile si crusta. Planta poate fi protejata mai bine cu mulci. In felul acesta, umiditatea se pastreaza in sol, se mentine o temperatura constanta, iar planta este mai putin afectata de ploi.

In unele cazuri, gladiolele trebuie stabilizate cu bete, plase sau spaliere pentru a sta in pozitie verticala. In special in cazul furtunilor de vara, cu vant puternic, florile trebuie fixate bine.

Foto: generousgardeners.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului