Plante de gradina

#ingrijire gard viu #gard viu toamna #plante gard viu #gard viu

Invata cum sa intretii gardul viu toamna

Un gard viu arata bine atunci cand este intretinut ca la carte, iar venirea toamnei inseamna si pentru aceste tufe trecerea intr-o alta etapa. De aceea, este momentul ideal pentru a-l cosmetiza si a-l pregati pentru sezonul rece.

Toaletarea

Pana la sfarsitul lunii octombrie trebuie efectuata o tundere a gardului viu. E important sa nu depasesti aceasta data, intrucat temperaturile scazute care risca sa apara in scurt timp le-ar putea provoca degeraturi capetelor taiate si inca nevindecate.

Foloseste un trimmer electric sau foarfecele clasice de gradinarit si elimina varfurile crengilor. Se stimuleaza in acest fel productia de muguri la extremitatea exterioara a arbustului. Curata-l atent, astfel incat sa-i permiti luminii soarelui sa patrunda in interior ca sa ii favorizeze o dezvoltare armonioasa.

Forma de "A"

Sursa foto: evergreenhedging.co.uk

Un gard viu rau ingrijit va creste in forma literei "V", mai exact subtire la baza si foarte stufos in varf. In acest fel, crengile de jos sunt umbrite de cele de sus si nu lasa aerul si lumina sa patrunda, ceea ce va duce la o desfrunzire automata. De aceea, forma ideala este cea a literi "A", adica o baza mai lata si un varf ingust. Ingrijirea gardului viu asta trebuie sa urmareasca prin tundere, astfel ca trebuie sa incepi de jos, pentru a putea mentine controlul formei.

Tratamente

Tot toamna este si perioada in care ar trebui sa aplici o serie de tratamente acestor arbusti. Din cauza umezelii aerului din aceasta perioada, planta poate fi atacata de ciuperci. Pentru combaterea lor, foloseste fungicide din magazinele de specialitate.

In lunile de iarna, gardul viu se stropeste cu solutii uleioase care combat larvele diverselor insecte ce ataca gardurile in sezonul rece.

Daca ai un gard viu din foioase, aduna frunzele care au cazut si aseaza-le la baza tulpinii ca un strat protector care sa le fereasca de temperaturile foarte scazute din urmatoarea perioada.

La cel de conifere, indeparteaza crengutele moarte, intrucat pot reprezenta o sursa de infectie. Poti mulci pamantul folosind scoarta de copac.

Sursa foto: jwtreeservices.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare