Plante de gradina

#seminte #seminte plante #soiuri seminte #diferente seminte #seminte organice #seminte hibride #seminte modificate genetic #seminte heirloom

Invata sa faci diferenta intre soiurile de seminte pentru plantare

Semintele pentru rasaduri sunt extrem de importante pentru orice gradinar, incepator sau nu. Atunci cand intri pe internet sau intr-un magazin de horticultura, ai la dispozitie o varietate de plicuri ce contin seminte de tot felul, incepand cu cele organice si terminand cu cele hibride. Dar oare ce inseamna aceste varietati? Citeste mai jos cum sa inveti sa faci diferenta intre soiurile de seminte pentru plantare.


Semintele Organice

Sunt semintele certificate pentru o agricultura ecologica. Asta inseamna ca ele au fost cultivate, salvate si pastrate fara ajutorul fertilizatorilor sintetici, al pesticidelor, antibioticelor sau aditivilor alimentari. Semintele organice pot fi mostenite de la plantele cultivate inainte sau pot fi hibride, insa niciodata nu pot fi modificate genetic. Sunt cele mai bune seminte pentru a te asigura ca in farfuria ta nu ajung alimente care sa-ti dauneze.


Semintele Heirloom

Semintele Heirloom sunt semintele crescute timp de cel putin 3 generatii, iar legumele si fructele din acest tip de seminte sunt deosebit de rezistente la boli si daunatori, fiind alese cu precadere sa populeze gradinile particulare si nu numai. Acest tip de seminte poate fi fertilizat cu ajutorul insectelor sau al vantului. Ele cresc ca si planta mama si sunt cheia unei gradini sanatoase si durabile, caci odata plantate, nu va trebui sa cumperi anual seminte.


Semintele Modificate Genetic

Asa cum le spune si denumirea, sunt semintele asupra carora s-a intervenit stiintific prin faptul ca identitatea lor genetica a fost alterata prin introducerea unei gene de la o alta planta. Trebuie sa eviti pe cat posibil astfel de seminte. La ora actuala, marile culturi cu organisme modificate genetic se intalnesc pe suprafete insemnate la nivel mondial, pe primul loc fiind soia, urmata de bumbac, porumb si rapita.


Semintele hibrid

A nu se confunda cu semintele modificate genetic, semintele hibrid sunt crescute pe cale naturala pentru caracteristicile benefice pe care le au cum ar fi rezistenta la boala si la insecte, noi tipuri de flori, vitamine imbunatatite din legume sau grane. Ceea ce le deosebeste de semintele Hirloom este ca nu seamana cu planta mama, asa ca nu te poti baza ca isi pastreaza semintele pentru culturile viitoare, insa sunt usor de crescut.

Sursa foto: blogs.prevention.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului