Plante de gradina

# plantare flori toamna # plantare flori cu bulbi #gradina #flori #plantare flori

Luna octombrie in gradina. Ce flori poti planta la mijlocul toamnei

Am ajuns la mijlocul toamnei si vremea ar trebui sa inceapa sa devina ceva mai capricioasa, desi in ultimii ani acest anotimp odata bacovian nu a mai fost ce am invatat la scoala. In octombrie, natura incepe in mod normal sa intre in hibernare, dar este momentul potrivit pentru a planta semintele pentru anul viitor. Iar daca vrei o gradina frumoasa ca o poezie la primavara, iata ce flori poti planta inca din miezul toamnei.

 

Inainte de a planta seminte sau bulbi ai nevoie de o pregatire a solului: jumuleste toate buruienile, sapa-l cu o cazma, pentru a taia toate radacinile de ierburi nedorite, marunteste-l si grebleaza pentru nivelare. Acum ca totul este pregatit, poti trece la treaba!

Ciubotica cucului este o specie de primula, iar semintele au nevoie de o perioada rece pentru a germina. Planteaza-le in octombrie, iar la primavara vei avea parte de o bogatie de flori galbene care iti vor incanta ochii.

Rusinarita este o planta de origine mediteraneana, cunoscuta si ca floarea de dantela. Multi ar spune ca este mai mult o buruiana, insa daca semeni semintele in gradina, pe spatii generoase, iti va oferi un adevarat spectacol in anul urmator.

Tot in luna octombrie se pot sadi si florile cu bulbi. Lalelele si zambilele, spre exemplu, se planteaza intre sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie sau chiar decembrie, daca vremea permite si pamantul nu este inghetat. Tot acum puteti planta si bulbi de narcise, daca nu ati facut-o pana acum, iar la primavara gradina va rade sub ochii vostri.

Bulbii de lalele si zambile sunt rezistenti la frig si tocmai de aceea plantele sunt perene. Pentru rezultate excelente la primavara, plantati bulbii in gropi adanci de 10-12 cm, cu discul in jos; este de preferat sa-i plantati undeva unde stiti ca lalelele vor avea parte de umbra, pentru ca aceasta le place cel mai mult, dar nici la soare nu le va merge rau.

Freziile se planteaza si ele in octombrie, inainte ca temperaturile sa scada foarte mult si sa riscati sa vina inghetul solului. Rar mai gasesti acum in florarii freziile acelea parfumate de odinioara, asa ca, daca ai gradina ta, ar fi si pacat sa nu infiintezi propria cultura. Bulbii de frezie se planteaza intr-o zona in care florile vor avea parte de lumina din belsug, intr-un sol bine drenat, in care puteti adauga, eventual, nisip si ingrasamant de grajd. Udati bine locul in care le veti planta cu doua zile inainte de a face operatiunea si din nou dupa ce ati pus bulbii in pamant.

Lacramioarele se planteaza in locuri semiumbroase si cu sol bine drenat. Bulbii de margaritar nu vor rezista intr-un loc in care se acumuleaza apa multa dupa ploaie si nu se scurge in cateva ore.

Octombrie este ultima luna din an cand puteti planta bulbi de branduse si, in general, orice flori cu bulbi sau tuberculi. Atentie, insa, si la prognoza meteo, pentru ca bulbii au nevoie de 20-30 de zile pentru a se inradacina bine inainte de primul inghet. Pentru a le asigura un mediu prietenos in caz de surprize ale vremii, acoperiti suprafata pe care i-ati plantat cu frunze uscate, care ii vor proteja ca o paturica. Udati bulbii o data sau de doua ori dupa plantare, insa numai daca temperaturile sunt mari si daca este seceta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului