Plante de gradina

#merisor #gradina

Merisorul

Merisorul este un arbore cu proprietati terapeutice extraordinare, dar in acelasi timp o planta decorativa minunata. Pe langa frunzele dese si de dimensiuni mici, merisorul dezvolta flori albe sau roz si fructe mici, rosii , lucitoare, sferice si carnoase. In mod natural, merisorul se dezvolta in zonele alpine, insa cu putina grija acesta poate creste si intr-un apartament sau o gradina.


Cultivare


Pentru a cultiva merisorul ai nevoie doar de un butas mic, o ramura cu 3 frunzulite. Acestea se recolteaza la inceputul sau cel tarziu la mijlocul verii si se planteaza direct intr-un ghiveci. Este recomandat ca butasul sa aiba o inaltime de aproximativ 7 centimetri, dintre care 3 sa fie introdusi in sol.


In primele 2 luni, solul in care a fost plantat merisorul se umezeste bine si se aseaza intr-o zona umbroasa. 


In primele 8 – 10 saptamani ar trebui sa apara noi frunzulite, semn ca butasul s-a prins si ca de acum va incepe sa se dezvolte fara probleme.  Dupa cateva luni, merisorul poate fi mutat afara, sub umbra unui copac voluminos.


Lumina si temperatura


Merisorul are nevoie de multa lumina, dar nu neaparat de razele directe ale soarelui, mai ales vara, cand temperaturile sunt sufocante. De asemenea, pentru ca in mod natural acesta creste in zonele montane, unde temperaturile sunt usor mai scazute decat in restul tarii, ar fi bine sa il feresti pe acesta de temperaturile din zilele caniculare si sa il pozitionezi intr-o camera mai racoroasa.


De asemenea, daca vrei sa tii merisorul in gradina, ar fi bine sa il asezi la umbra unui copac mai mare si sa faci in asa fel incat soarele sa il atinga extrem de putin pe parcursul zilei. Inainte de a planta copacelul, analizeaza actiunea soarelui asupra unor puncte diferite din gradina ta. Alege zona cea mai ferita de soarele direct.


Udare


In primele saptamani de la plantare, merisorul are nevoie de udari frecvente pentru ca solul umed ajuta la dezvoltarea si prinderea radacinilor. Dupa ce arborele se dezvolta si eventual este mutat afara, acesta nu mai are nevoie de udari atat de frecvente. O data pe saptamana sau chiar la doua saptamani este suficient sa primeasca o cantitate moderata de apa.


Obiceiurile de udare se schimba insa pe timp de canicula cand pamantul se usuca rapid, iar planta are nevoie de apa mai multa pentru a supravietui. Totusi, chiar si in aceste conditii o udare la 3 – 4 zile este suficienta.


Fertilizare


In mod normal, merisorul nu are nevoie de produse de fertilizare, insa daca doresti sa stimulezi cresterea acestuia, poti imprastia la nivelul solului putin gunoi de grajd. Evita sa utilizezi fertilizatorii chimici mai ales daca urmeaza sa consumi frunctele arborelui.


Recoltare si uscare


Fructele merisorului de culeg in perioada septembrie – octombrie, dupa care se se aseaza pe o coala mare de hartie si se tin intr-o incapere racoroasa si aerisita.


Cu ajutorul fructelor se pot realiza siropuri, tincturi sau chiar ceaiuri. De asemenea, frunzele merisorului pot fi si ele utilizate pentru prepararea ceaiului. Acesta se foloseste pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi infectii renale, cistite, reumatism sau  guta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare