Plante de gradina

#gradina #flori #plante de gradina #flori de gradina

Patru flori care revin la moda in gradina

O gradina de flori bogata, frumoasa si bine organizata nu este deloc usor de intretinut. Are nevoie de multa atentie si de ingrijire corespunzatoare, insa toate eforturile iti vor fi rasplatite anotimp dupa anotimp si zi dupa zi.

Toata lumea are in gradini narcise, zambile, lalele, trandafiri, bujori. Le admiri inflorescentele colorate, le ingrijesti si le adulmeci parfumul. Dar parca prea putina lume mai cultiva in ultima vreme gladiole sau dalii, spre exemplu. Ei bine, acestea revin "la moda" in gradini, la fel ca nemtisorul (delphinium) sau crizantemele de toate felurile si culorile.

Iata cate ceva despre cresterea acestor plante:

Daliile incepusera sa fie catalogate ca fiind demodate si tipatoare, insa acum revin in forta. Sunt usor de cultivat si, odata inflorite, ofera un adevarat spectacol de culori cu inflorescentele lor bogate.

Dalia se planteaza in martie, aprilie sau chiar in mai, in functie de vreme. Cultivata in ghiveci, va avea nevoie de schimbarea acestuia pe masura ce va creste.

Daca o cultivi direct in gradina, trebuie sa stii ca are nevoie de un loc bun, insorit, protejat de vant. Este bine ca atunci cand incepe sa creasca sa o legi de un mic arac, pentru a preveni ruperea ei. Planta va deveni atat de bogata, incat batul de sustinere nu se va mai vedea la un moment dat.

Daliile nu au nevoie de foarte multa apa, insa odata ce infloresc, taiati florile si puneti-le in vaza sau curatati-le pe cele ofilite, pentru a incuraja reinflorirea. Daca aveti noroc, puteti avea dalii in ghiveci sau in gradina din iulie pana prin octombrie sau chiar noiembrie. De obicei, bulbii de dalie se scot din pamant inainte de primul inghet si se depoziteaza intr-o camera rece si intunecata, iar in anul urmator se replanteaza

Gladiolele creeaza un adevarat spectacol in orice gradina, cu cat sunt mai colorate si mai dese. Se pot cultiva in ghivece sau direct in pamant, cu conditia ca solul sa nu retina apa. Le place umiditatea, insa nu in exces, astfel ca puteti adauga nisip, pentru drenare, in locul in care le plantati. Le prieste sa stea in soare, insa este bine sa fie ferite de vant, deoarece se pot rupe usor. Momentul plantarii trebuie sa fie primavara. Gladiola are nevoie de 80-100 de zile pentru a inflori, iar pentru a avea o cultura mai bogata si mai indelungata, puteti planta bulbii in etape, pana in iulie, cel mai tarziu. Bulbii gladiolelor plantate in gradina se dezgroapa la 6-8 saptamani dupa ce toata planta s-a uscat, in general toamna tarziu, cand apare frigul. La dezgropare veti remarca pe bulbul vechi unul nou, legat "ombilical". Ii puteti separa dupa ce sunt complet uscati, insa trebuie sa stiti ca in primul an de plantare bulbul nou nu va face flori, ci abia dupa ce l-ati plantat si l-ati dezgropat un an.

Crizantemele au aproximativ 30 de varietati si iti vor asigura in fiecare toamna un aer proaspat in gradina si un spectacol de culori. Poti cultiva crizanteme cu o singura inflorescenta sau crizanteme care formeaza buchetele in varf. Sunt plante perene si nu te obliga la foarte mari eforturi de intretinere. Cea mai importanta lucrare la o cultura de crizanteme este cea de taiere. In functie de soi, crizantema poate inflori din autust si pana in noiembrie, tarziu. Are nevoie de un sol bine drenat si de expunere la soare. Daca vrei sa controlezi inflorirea, "bobocitul" este o operatiune foarte importanta: se opreste pe planta un singur boboc, cel principal sau unul secundar, bine plasat pe tulpina, restul fiind eliminati manual. Daca vrei sa te bucuri de crizanteme cu mai multe inflorescente, le lasi sa creasca in voie, insa trebuie sa te astepti la floricele mai mici, deoarece toata seva se va imparti intre ele.

Nemtisorul (delphinium) este o planta de o frumusete maiestuoasa, cu tulpina inalta de 60-120 cm si cu flori grupate in inflorescente mari, paniculate (puternic ramificate si lungi).

In afara de un sol bine drenat si de soare din belsug, nemtisorul nu are nevoie de prea multe. Nu ii place, insa caldura excesiva, asa ca se planteaza primavara foarte devreme sau toamna. Semintele se seamana pe randuri, la adancime de 2 cm, sau in cuiburi. Dupa rasarire, plantele se raresc; rasadurile nu se transplanteaza decat daca au fost produse in ghiveci si sunt mutate cu tot cu pamant. Odata maturizate, plantele se uda la nivelul solului, nu se stropesc. Infloresc de obicei la inceputul verii, dar daca temperaturile nu cresc prea mult este posibil sa reziste mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare