Plante de gradina

#plante #plantare #ingrijire #physalis # planta cu lampinioane portocalii # proprietati curative

Physalis, planta cu lampioane portocalii

Te-ai saturat de plantele clasice de gradina? Acum poti sa profiti de frumusetea si unicitatea acestei plante exotice , ale carei fructe portocalii au o forma aparte, de lampioane chinezesti. In plus, Physalis -ul are si proprietati medicinale , fiind bogata in vitamina C, potasiu, zaharuri si betacaroten si nu necesita ingrijire speciala.


Sigur ai mai vazut aceasta planta deosebita, deoarece exista zone in care ea creste liber, pe camp, la marginea padurilor sau pe langa sosele si se intinde foarte usor. Physalis-ul numara peste 80 de specii erbacee, anuale sau perene.

Aspectul deosebit al fructelor sale o transforma intr-o priveliste greu de uitat. Chiar si dupa uscare, Physalis-ul isi pastreaza forma fructelor, acestea schimbadu-si doar culoarea si textura. Fructele uscate de Physalis se folosesc pentru realizarea unor ornamente deosebite de plante, tocmai pentru ca sunt foarte interesante.

Denumirea stiintifica este Physalis alkenkengi, iar planta face parte din familia Solanaceae.

 

Cum se planteaza?


Semintele se gasesc in fructele uscate, evident. Acestea trebuiesc plantate primavara, la o adancime mica (maxim 10 cm) si au nevoie de un sol bogat, cu drenaj bun. Physalis-ul are nevoie de soare direct si temperaturi de peste 20 de grade, care o ajuta sa se dezvolte armonios. Numai daca beneficiaza de 5-6 ore de soare zilnic, va ajunge sa faca flori si fructe.

O alta metoda de inmultire este divizarea tufelor, acestea fiind mereu bogate si stufoase.

Fiind o planta care creste repede, trebuie sa ai in vedere ca se intinde si acapareaza terenul din jur. Nu o planta, deci, in apropierea altor plante.

La maturitate, ea va ajunge la 80 - 100 cm, frunzele sale lungi, ascutite si spiralate fiind cele care cresc cel mai mult in inaltime .

Physalis-ul poate fi plantat si in ghivece sau jardiniere si plasata pe balcoane sau terase, unde te va bucura cu spectacolul sau de forme si culori.

 

Cum se ingrijeste?


Daca vara este momentul ei de triumf si o duce foarte bine, iarna, Physalis-ul sufera de frig si are nevoie de protectie. Ea rezista pana la -15 grade, insa trebuie ferita de inghet pe cat posibil.

Physalis-ul are nevoie de apa mai multa pe perioada infloririi si cresterii fructelor, insa, in rest, trebuie udata doar regulat, avand grija sa nu fie inecata de excesul de apa.

Florile incep sa apara din luna mai, sunt mici si albe, in forma de stele. Toamna, acestea se transforma apoi treptat in fructele portocalii pentru care este celebra aceasta planta. In final, spre iarna, fructele se usuca, isi schimba culoarea in gri si pastreaza un invelis cu aspect sfaramicos, dar aceeasi forma de lapion.

 

Ce proprietati curative are?


La unele specii, fructele portocalii sunt comestibile, putand fi consumate crude sau sub forma de salate de fructe. Se mai fac si dulceturi sau marmelade din Physalis.

Acestea sunt foarte bogate in vitamina C, dar sunt si bune laxative, daca sunt folosite pentru ceai.
Putini stiu ca Physalis-ul, numit si cireasa de pamant, este un bun antireumatismal, decongestiv, diuretic si febrifug. Daca e folosita sub forma de comprese, aceasta planta poate trata chiar si afectiuni ale pielii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului