Plante de gradina

#plante #gradina # gradina toamna #plante caratoare #plante cataratoare toamna

Plante cataratoare de toamna

Plantele cataratoare sunt foarte indicate daca iti doresti ca gradina si curtea sa arate bine si pe parcursul toamnei. Specialistii spun ca nu toate plantele cataratoare sunt frumoase toamna, motiv pentru ca recomanda doar anumite tipuri de plante.

Pentru a decora pergolele, gardurile si pentru a "colora" peretii casei cu nuante specifice acestui sezon, iata ce plante poti alege.

Glicina mov (Wisteria sinensis)

Glicina mov este o planta cataratoare cu un colorit superb, care este pus si mai mult in evidenta de frunzele ingalbenite ale pomilor din apropiere. Pentru a se dezolta armonios, wisteria sinensis are nevoie de mult soare. Se catara cu usurinta pe sarme, arbori, ziduri, pergole si garduri. Daca vrei ca planta sa aiba o crestere rapida, planteaz-o intr-un sol imbogatit cu ingrasamant sau compost. Este bine sa stii ca glicina mov are nevoie de tundere, pentru ca altfel se poate transforma intr-o planta invaziva.

Clematis

Clematis este o planta cataratoare care infloreste atat primavara, cat si toamna. Pentru ca planta sa infloreasca toamna, este nevoie ca temperaturile sa se mentina pozitive. Florile rezista, in general, pana la primul inghet. Gasesti clematis in culori precum purpuriu, alb, roz si magenta.

Deoarece este o planta cataratoare, clematis are nevoie de un suport pe care sa se sprijine. Clematis se dezvolta cel mai bine intr-un sol fertil, bogat in humus, bine drenat. Planta ar trebui amplasata intr-o zona insorita, dar radacinile ar trebui sa ramana la umbra.

Vitis coignetiae (Crimson glory vine)

Crimson glory vine este o planta cataratoare viguroasa, care are nevoie de spatiu destul de mare pentru a-si dezvolta frunzele in forma de inima, de culoare verde smarald. In timp, frunzele capata o nuanta rosiatica, apoi devin aramii, numai bune pentru a crea un decor specific toamnei.

Vitis coignetiae se dezvolta foarte bine intr-un sol fertil, bine drenat. Poti cultiva planta cataratoare in plin soare sau intr-un loc semi-umbros. Este ideala pentru spaliere, garduri din lemn, ziduri si pergole.

Iedera

Iedera este o planta cataratoare comuna, care se poate raspandi atat de verticala (pe ziduri, arbori, stanci, garduri), cat si pe orizontala. In al doilea caz, iederea creeaza o patura cu un colorit tomnatic, care imbina armonios nuante precum portocaliu, galben pai, galben intens, verde pal si rosu.

Iedera este o planta destul de rezistenta la frig, motiv pentru care iti va infrumuseta toamna aceasta atat curtea, cat si gradina. Daca ai noroc de o iarna blanda, iedera va creste fara probleme chiar si in sezonul rece.

Parthenocissus quinquefolia (Vita de Canada)

Parthenocissus quinquefolia sau Vita de Canada este o planta cataratoare, decorativa prin frunze, cu un colorit superb. Se catara oriunde gaseste pe ce sa urce: ziduri, case, garduri si se poate intinde chiar si pe orizontala, dand nastere unei paturi rosiatice splendide. Parthenocissus quinquefolia se planteaza in locuri insorite sau semiumbroase. Vita de Canada este un arbust rustic, rosbust, rezistent la ger si fara pretentii in ceea ce priveste tipului solului in care este plantat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare