Plante de gradina

#plante de gradina #plantare legume #plante companion #insecte plante

Plantele companion, un element de ajutor in gradina ta

Cand amenajezi o gradina, la alegerea plantelor si stabilirea locatiei trebuie sa tii cont si de plantele companion. Fiind plante obisnuite, pe care probabil deja le vrei in gradina ta, tot ce iti ramane de facut este sa le gasesti cel mai potrivit loc si cei mai potriviti "vecini" astfel incat toate plantele sa aiba de castigat.
 

Ce sunt plantele companion


Plantele companion sunt cele care indeplinesc un rol practic si unul estetic prin alaturarea a doua plante. In cazurile cele mai fericite, ambele roluri sunt indeplinite.

Plantele de companie se protejeaza si se ajuta reciproc sa creasca atunci cand sunt puse unele langa altele: inlatura daunatorii, imbogatesc solul cu nutrientii necesari, asigura umbra etc. Alte plante companion sunt denumite asa pur si simplu pentru ca arata foarte bine alaturi de altele, putand fi folosite in designul gradinii in diverse compozitii si forme.
 

Plantele companion si rolul practic


Planteaza usturoi langa trandafiri deoarece aroma primului alunga daunatorii, precum afidele. Usturoiul protejeaza pomii fructiferi si capsunii. In jurul trandafirilor se cultiva uneori si patrunjel, acesta indepartand insectele daunatoare .

Rosiile pot fi plantate impreuna cu busuiocul, una dintre plantele aromatice cu cel mai puternic parfum. Busuiocul este o planta companion perfecta pentru ardei, rosii, caisi, cercelusi, sparanghel etc.

O alta combinatie posibila este cea de rosii, ceapa si trandafiri. Descopera 5 plante care pot fi cultivate langa rosii .

Porumbul, fasolea si dovleceii sunt plantati , de regula, impreuna. Fasolea imbogateste solul cu azot, care este necesar pentru dezvoltarea porumbului. Gratie inaltimii sale, porumbul ofera umbra fasolei si dovleceilor.

Sfecla rosie poate fi plantata alaturi de varza, ceapa, ridichi si vrejuri de fasole. Arpagicul este eficient in jurul merilor, trandafirilor si morcovilor. Foloseste galbenele in mai multe locuri din gradina. Aceste plante alunga multe dintre insectele daunatoare si sunt potrivite ca plante companion pentru multe flori si legume.

Planteaza varza, vinete, mazare, fasole sau hrean ca un companion pentru cartofi. Foloseste cartofii noi, salata verde, fasolea, porumbul, floarea-soarelui pentru castraveti.

Planteaza gulii in apropiere de usturoi, praz, arpagic , ceapa, marar, rozmarin.

Afla Cum sa cresti plantele de companie in gradina de legume


Plantele companion si rolul estetic


In ceea ce priveste rolul estetic al plantelor companion, sunt mai multe modalitati de a alatura plantele. La o floare frumoasa in partea de sus si cu o tulpina banala si prea inalta, poti planta in jurul ei alte flori pentru a camufla zona inferioara.

De exemplu, un trandafir este foarte atractiv ca petale dar nu neaparat ca si tulpina. Cultiva in jurul lor lavanda, care este un bun companion. In cazul trandafirilor cataratori, ii poti intercala cu niste clematite. Pe langa faptul ca arata foarte bine impreuna, ambele flori au nevoie de aceeasi nutrienti.

Sursa foto: farmstart.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului