Plante de gradina

#plante #unde sonore #scara nanometrica #comunicare plante

Plantele comunica intre ele prin unde sonore la scara nanometrica

La fel ca in cazul oamenilor, comunicarea este esentiala si pentru supravietuirea plantelor. Daca pana acum se stia faptul ca plantele vorbesc intre ele si se avertizeaza reciproc in cazul unor pericole iminente prin intermediul umbrelor, substantelor aromatice sau atingerilor, un studiu recent arata un nou tip de comunicare intre plante: unde sonore la scara nanometrica.


Comunicare cu ajutorul undelor sonore

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au plantat seminte de ardei iute langa busuioc, folosind bariere care sa separe cele doua plante pentru a bloca orice tip de comunicare.

Cu toate acestea, germinarea semintelor de ardei a avut loc mai repede in apropierea busuiocului, sugerand ca intre cele doua plante a existat o comunicare. Intrucat lumina, atingerea si mirosurile aromatice au fost excluse, singurul mod de comunicare intre cele doua plante ar fi fost prin intermediul undelor sonore la scara nanometrica, care "calatoresc" prin noroi ca sa transmita "cuvinte" incurajatoare semintelor.


Plantele raspund plin clicuri

In 2012, cercetatorii de la Universitatea Bristol au folosit difuzoare puternice pentru a asculta "convorbirile" porumbului si au putut auzi foarte multe clicuri, venind de la radacini.

De asemenea, plantele isi raspund prin fosnete sau prin eliminarea unui gaz. Astfel, celelalte plante sunt avertizate de existenta pericolelor din jur si isi pot lua masuri de precautie.


Plantele au emotii si memorie

Cercetatorul american Cleve Backster, specializat in detectarea minciunilor cu ajutorul poligrafului, a adus in discutie, in anii '60, ideea ca plantele au memorie si emotii.

Studii ulterioare au aratat faptul ca plantele isi pot "aminti" si pot "reactiona" la informatiile pe care le contine lumina. Astfel, ele transmit din frunza-n frunza informatii in legatura cu intensitatea si calitatea luminii, intr-un mod asemanator cu cel in care actioneaza sistemul nervos al oamenilor. Toate aceste semnale sunt purtate de celule care actioneaza ca "nervi" ai plantelor.

Sursa foto: discovery.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului