Plante de gradina

#rhododendron #arbust #amenajare #gradina #plante de gradina

Rhododendron

Denumirea Rhododendron provine din limba greaca, “rodon” insemnand trandafir iar “dendron” copac. Rhododendron face parte din familia plantelor numita Ericaceae. Acest copac decorativ face parte dintr-un gen de plante care include peste 1000 de specii.

Rhododendronul este floarea nationala a Nepalului, floarea statului Sikkin din India si floarea simbolica a statelor West Virginia si Washington din SUA.

 

 

Caracteristici

 

Rhododendron este un arbust de marime medie rareori ajungand la dimensiuni mari. In general Rhododendronul are o inaltime cuprinsa intre unu si sase metri. Cel mai mare, Rhododendron giganteum, a fost raportat ca avand peste 30 m inaltime.

Frunzele sunt aranjate in spirala pe ramurile acestuia. Fiecare frunza in parte este lunga, cu marginile netede si varful ascutit. O frunza masoara aproximativ 50 cm (putand ajunge si la 100 cm la specia Rhododendron sinogrande). Culoarea frunzelor este verde inchis. In functie de specie, frunzele pot fi cazatoare sau vesnic verzi. Florile acestora au diferite forme si culori, in functie de specie.

 

Distributie

 

Rhododendronul este un arbust raspandit pe o arie larga. Acesta poate fi intalnit din Emisfera Nordica, cu exceptia zonelor cu climat uscat si pana in Emisfera Sudica, in Sud-Estul Asiei si Nordul Australiei. Cea mai mare diverstate de specii se gaseste in Muntii Himalaya din Uttarakland, Nepal si Sikkim pana in Yunnan si Sichuan dar si in alte zone semificative precum Indochina, Korea, Japonia si Taiwan. In plus, exista un numar semnificativ e specii de Rhododendron din Sud – Estul Asiei pana in Nordul Australiei, cu 55 de specii in Borneo si 164 in Noua Guinee. Doar cateva specii de Rhododendron pot fi intalnite in Nordul Americii si in Europa, iar in Sudul Americii (Bolivia si Ecuador) si Africa (Alegeria) au fost intalnite foarte putine speciide Rhododendron.

 

Toxicologie

 

Unele specii de Rhododendron sunt otravitoare pentru animalele care pasc. Aceste specii contin o toxina numita „grayanotoxin” care poate fi intalnita in polen si in nectarul florilor. Mierea facut de albine din polenul acestor arbusti este toxica. Multi dintre cei care au mancat aceasta miere s-au imbolnavit. Xenophop a descris comportamentul ciudat al soldatilor greci, dupa consumarea mierii prevenita din flori de Rhododendron, ca avand un efect halucinogen si usor laxativ. Alte 11 cazuri similare au fost sesizate in Istambul, Turcia in jurul anilor 1980. Rhododendron este o planta extrem de toxica pentru cai, dar si pentru alte animale, acestea decedand in doar cateva ore dupa consum.

 

Utilizarea in decor

 

Rhododendronul esteutilizat intensiv in decorarea gradinilor in multe parti ale lumii, iar multe soiuri sunt cultivate in pepiniera, cu scop comercial. Rhododendron este apreciat pentru marimea acestuia, pentru frumusetea florilor si pentru faptul ca unele specii sunt vesnic verzi. In unele zone, speciile mai inalte de Rhododendron sunt apreciate si cultivate pe post de copaci ornamentali.

 

Cultivara comerciala

 

Rhododendronul este crescut in scop comercial, in multe locuri ale lumii si ocazional sunt colectate din mediul natural pentru a fi vandute. Cei mai mari comercianti adesea merg kilometri intregi pentru a gasi specii mai rare pe care sa le vanda. In SUA, cei mai multi dintre acestia pot fi gasiti pe coasta de Vest ( Oregon, Washington si California). Adesea comerciantii opteaza pentru soiurile cu diferite caracteristici cum ar fi: rezistenta radacinilor la udari excesive, abilitatea de a fi fortat sa creasca, usurinta reproducerii etc. In statul Indian Himachal Pradesh, florile Rhododendronului si fructele sunt folosite pentru a face vin.

 

Plantarea si ingrijirea

 

Rhododendron prefera solurile acide, cu un PH de 4,5-5,5; soiurile tropicale cum ar fi Vireyas si alte cateva specii de Rhododendron prefera solurile mixte. Rhododendronul are radacini fibroase si prefera solurile bine drenate si bogate in materie organica. In zonele cu sol alcalin si nedrenat, Rhododendronul este cultivat pe un teren cu sol amestecat cu compost de pin sau alte composturi care sa ii asigure o buna drenare. Un strat ocrotitor si o udare atenta sunt importante, in special in primul an de la plantare.

Sursa foto : www. gonomad.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare