Plante de gradina

#plante de gradina #plante #spanac

Spanac

Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta comestibila care face parte din familia Amaranthaceae. Planta este originara din centrul si sud-vestul Asiei. Spanacul este o planta foarte cunoscuta si apreciata pentru proprietatile sale in intreaga lume.


 

Descriere

 

Spanacul este o planta anuala, rareori bianuala, care poate atinge inaltimi de peste 30 cm.

Frunzele sunt asezate alternant pe tulpina. Acestea sunt simple si ovale. In functie de marimea plantei si de locul in care sunt pozitionate, lungimea acestora poate varia intre 2 si 30 cm. Frunzele de la baza tulpinii sunt mai lungi decat cele din varf.

Florile sunt greu de remarcat. Acestea sunt mici, avand un diametru de 3-4 mm si culoare galben-verzui.

Dupa ce petalele acestora cad, se va forma un fruct de aproximativ 5-10 mm. Acesta este tare, are coaja uscata iar interiorul este plin cu seminte.

 

Istoric

 

Nu se stie cu exactitate care este originea spanacului, insa se crede ca acesta provine din vechea Persie (Iran). Negutatorii arabi duceau spanacul in India pentru a-l vinde. Dupa aceea planta a fost introdusa in China unde era cunoscurta sub numele de „Persian vegetable”( leguma Persana ), in anii 647 dupa Cristos. In anul 827 spanacul a fot introdus in Sicilia .


Spanacul a devenit o planta foarte apreciata in Arabia si in zona Mediteraneana. Acesta a ajuns apoi in Spania, de unde s-a raspandit in intreaga Europa.

 

Specii de spanac

 

De-a lungul timpului au aparut mai multe specii de spanac. Speciile vechi pot fi distinse de cele noi prin faptul ca tind sa germineze mult mai repede, insa cresc mai greu. Speciile noi cresc rapid, insa spre deosebire de cele vechi produc mai putine seminte.

Iata care sunt cele mai intalnite specii de spanac:

  • Savory – are frunzele de culoare verde inchis si sunt incretite. Este una dintre cele mai comercializate specii. Aceasta se gaseste in stare proaspata in piete si supermarketuri.
  • Frunze drepte – are frunzele drepte si largi. Acestea sunt mai usor de curatat decat cele ale speciei Savoy si sunt folosite la supe, la mancaruri pentru copii, la mancarurile semi-preparate sau sunt vandute congelate.
  • Semi-savoy – este un hibrid cu frunzele usor ondulate. Acesta este crescut atat pentru a fi comercializat prospat cat si preparat sau congelat.

 

Cultivare

 

Spanacul este o planta care prefera solurile alcaline, cu pH neutru. Cultivarea se face prin seminte. Acestea se pun in pamant la o adancime de 3-5 cm. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 25-30 cm distanta.

In zonele cu clima temperata, spanacul poate rezista in timpul iernii.

In functie de perioada in care vrei sa ai spanac semanatul de face astfel:

  • la sfarsitul lui Martie - inceputul lui Aprilie, pentru a-l recolta in perioada verii;
  • la inceputul lui August, pentru a-l recolta toamna;
  • la sfarsitul lui Septembrie - inceputul lui Noiembrie, pentru a-l recolta primavara.

Cea mai mare parte din spanacul produs la nivel mondial, cu scop comercial, este vandut proaspat, la conserva sau congelat. Doar o mica parte din acesta este folosit pentru fabricarea alimentelor semi-preparate, a sosurilor ,precum pesto, sau a altor alimente.

 

Sanatate

 

Spanacul are o mare valoare nutritiva, acesta fiind bogat in antioxidanti. De asemenea, este o sursa importanta de Vitamina A, C, K, B2, B6 si B9. Pe langa aceste vitamine spanacul mai contine o mare cantitate de fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu, acid folic, cupru, fosfor, zinc si acizi grasi omega-3.

Datorita calitatilor sale nutritive, spanacul este recomandat in alimentatia copiilor care se afla in perioada de crestere, dar si in alimentatia bolnavilor.

Desi spanacul contine calciu este important sa stii ca o ratie foarte mica din calciul continut de acesta ajunge in organism. De asemenea, cercetarile au aratat ca zincul si calciul limiteaza absorbtia de fier din spanac.

Persoanele care sunt predispuse sa faca pietre la rinichi sau au deja pietre este indicat sa nu manance foarte mult spanac. Spanacul gatit este bogat in acid oxalic care duce la producerea pietrelor sau la marirea celor existente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare