Plante de gradina

#plante de gradina #studiu #comunicare #plante #sunete

Studiu: plantele vorbesc si comunica intre ele prin sunete

Ca plantele reactioneaza pozitiv la cuvintele tale pline de gingasie stii deja, dar stiai ca plantele sunt capabile sa vorbeasca intre ele prin intermediul unor sunete? Un studiu recent intreprins de cercetatorii de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie, a demonstrat ca plantele emit anumite clicuri, prin care reusesc sa comunice cu celelalte plante din preajma.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au folosit cateva difuzoare foarte puternice, pe care le-au conectat la radacinile unor porumbi. Astfel, ei au putut sa auda o serie de "clicuri", aceste sunete fiind un mod de "conversare".

Monica Gagliano, una dintre autoarele studiului, a mentionat ca acele clicuri emise de plante sunt normale si reprezinta un limbaj codificat pe care oamenii de stiinta sunt datori sa il descifreze. Sunetele si vibratiile pe care le produc si la care raspund ajuta plantele sa afle informatii despre mediul inconjurator, mai arata cercetarea Universitatii Bristol.


Plantele se avertizeaza reciproc cand apare un pericol

Plantele se previn reciproc atunci cand in preajma apare un pericol, cum ar fi un animal ierbivor. Chiar daca tu nu sesizezi, plantele fosnesc si tremura usor atunci cand simt prezenta unui dusman. Unele dispun de arme de aparare, cum ar fi tepii sau perii, insa altele sunt total neprotejate si, chiar daca sunt avertizate de "surate", nu se pot impotrivi.

Un alt mod prin care plantele se avertizeaza intre ele de prezenta inamicului este eliminarea unui gaz. Varza este una dintre plantele care elimina un gaz in momentul in care le este rupta o frunza sau sunt atacate de un daunator. Mirosul ajunge la celelalte plante si le avertizeaza ca sunt in pericol.


Plantele se cearta intre ele

Un studiu din 2009 al biologului american Richard Karban, de la Universitatea din California, arata ca plantele se cearta intre ele atunci cand nu reusesc sa cada de acord asupra unui lucru. Unii colegi de breasla pun la indoiala studiul si considera ca ar trebui intreprinse mai multe cercetari pe aceasta tema.


Cu plantele la detectorul de minciuni

In anii '60, cercetatorul american Cleve Backster, specializat in detectarea minciunilor cu ajutorul poligrafului, a deschis o noua perspectiva asupra studierii plantelor, sustinand ca acestea au memorie si emotii. Desi a fost privit cu reticenta la inceput, Backster nu s-a dat batut, ci si-a continuat cercetarea. El a conectat electrolizii poligrafului la frunza unei plante, Dracaena.

In momentul in care a udat planta, aceasta a raspuns prin mici vibratii care au aparut pe banda detectorului de minciuni, ceea ce l-a facut sa creada ca a fost fericita, ca un caine care da din coada atunci cand primeste un os.

Pentru a se convinge ca nu s-a inselat si ca plantele au intr-adevar trairi si memorie, Cleve Backster a decis sa arda o frunza de Dracaena. Doar ca, pe masura ce se apropia cu chibritul aprins de frunza, planta transmitea vibratii din ce in ce mai puternice pe banda, semn ca se temea de ceea ce urma sa pateasca.

Pe baza cercetarii lui Cleve Backster din anii '60, oamenii de stiinta inca incearca sa demonstreze cum comunica plantele si ce fel de inteligenta au.

Tu stiai ca plantele din gradina ta comunica intre ele sau ca se cearta?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului