Plante de gradina

#plante #plante aromatice #plante de gradina

Tarhon

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o planta perena care face parte din familia Asteraceae. Tarhonul este o planta aromatica cunoscuta pentru multiplele sale proprietati medicinale si culinare.


 

Aspect

 

Tarhonul este o planta relativ mica. Tulpinile acesteia pot atinge inaltimi cuprinse intre 120-150 cm. Este o planta ramificata care creste sub forma unei tufe.

Frunzele acestea sunt lanceolate, lungi si subtiri. Culoarea acestora este de un verde inchis si au o suprafata lucioasa. Frunzele de tarhon pot ajunge pana la dimensiuni de 2-8 cm lungime si 2-10 mm latime.

Florile cresc in forma de buchetel la capatul tulpinilor. Acestea sunt mici, masurand fiecare aproximativ 2-4 mm in diametru. Fiecare buchetel poate fi format din pana la 40 de astfel de floricele, care au culoarea galbena sau galben-verzuie.

 

Origine

 

Tarhonul a fost descoperit pentru prima oara in Rusia si Mongolia. Acesta s-a raspandit rapid in Emisfera Nordica de la Estul Europei pana la Asia Centrala, Asia de Est, India, vestul Americii de Nord si Nordul Mexicului. Acum tarhonul este plantat in aproape toata lumea.

 

Cultivare

 

Tarhonul este o planta care se inmulteste prin butasire sau prin divizarea tufei, la inceputul primaverii. Butasii se planteaza la o ditanta de aproximativ 40-50 cm distanta intre ei, pentru ca tufa sa poata creste si sa se dezvolte corespunzator.

Pentru a se dezvolta corespunzator, tahonul trebuie plantat intr-un loc insorit. Tarhonul mai are nevoie de un sol drenabil, format dintr-un amestec de pamanat de gradina, nisip si turba.

Deoarece radacinile sale se extind mai mult la suprafata pamantului si nu in interior, acesta are nevoie de udari dese, astfel incat solul sa nu se usuce intre doua udari. Ai grija sa nu pui foarte multa apa, deoarece excesul acesteia poate duce la putrezirea radacinilor.

Recoltarea se poate face de la inceputul verii pana la venirea frigului cand tufa de tarhon se usuca.

 

Proprietati culinare

 

Tarhonul este o planta aromata folosita adesea in bucatariile din intreaga lume. Acesta are o aroma puternica si poate inlocui cu succes sarea in anumite preparate.

Tarhonul este folosit adesea pentru a da gust mancarurilor de legume sau a altor preparate pe baza de legume. De asemenea, acesta mai este intrebuintat la condimentarea fripturilor de porc, vanat, vita, oaie sau pasare.

Conservat in otet, tarhonul poate fi folosit pe tot parcursul iernii. De asemenea, otetul acestei conserve poate fi folosit cu succes la acrirea salatelor sau a altor preparate, dandu-le o aroma unica.

Tarhonul se mai poate adauga la prepararea diferitelor sosuri si chiar la salate.

 

Proprietati medicinale

 

Tarhonul este o planta medicinala cu multiple proprietati benefice organismului.

Cateva frunze de tarhon mestecate inainte de masa duc la cresterea poftei de mancare. Totodata, tarhonul este benefic pentru lupta impotriva anorexiei.

Ceaiul de tarhon, consumat zilnic, este benefic pentru alungarea oboselei si in tratarea afectiunilor gingivale. De asemenea, ceaiul de tarhon reduce durerile stomacale, stimuleaza secretia bilei si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Datorita proprietatilor antioxidante, tarhonul este recomandat in cazul afectiunilor la stomac, rinichi, si ficat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului