Plante de gradina

#tataneasa gradina #tataneasa #buruiana #planta #planta medicinala

Tataneasa, buruiana din gradina cu multiple beneficii pentru sanatate! Nu o mai distruge!

Tataneasa este o planta care se foloseste inca din cele mai vechi timpuri, chiar din anul 400 i.Hr. Tataneasa are numeroase intrebuintari, fiind utilizata atat ca planta medicinala, dar si in mancare sau in bauturi.

Cei mai multi folosesc insa tataneasa pentru beneficiile incredibile pe care aceasta planta le are pentru sanatate. Radacina si frunzele de tataneasa se folosesc pentru diferite tratamente eficiente.

Ce afectiuni trateaza tataneasa

Frunzele de tataneasa se folosesc de obicei pentru a trata anumite probleme ale pielii, aceasta planta avand proprietatea de a accelera vindecarea ranilor si alte afectiuni care apar la nivelul pielii. Frunzele de tataneasa mai sunt folosite pentru a trata escarole, intepaturile si inflamatiile provocate de muscaturile de insecte, eczeme, ulcere, guta, psoriazis, arsuri solare si acneea.

Tataneasa este un bun remediu pentru a trata hemoroizii, sangerarile nazale si venele varicoase si la fel de eficienta este pentru a trata ulcerele, sindromul de intestin iritabil si majoritatea problemelor digestive.

Ceaiul de tataneasa are rolul de a purifica sangele, trateaza bronsitele, congestia in piept si pleurezia.

Pentru cei care sufera de artrita reumatoida, tataneasa este, de asemenea, un remediu eficient.

Unguentul de tataneasa este recomandat celor care sufera de osteoartrita, avand capacitatea de a reduce durerea si de a imbunatati mobilitatea genunchilor.

Aceasta planta medicinala mai are efecte anti inflamatorii, regenereaza tesuturile si are proprietati analgezice.

In timpul Primului Razboi Mondial, tataneasa era folosita pentru a vindeca rapid ranile infectate. In zilele noastre, anumiti specialisti din domeniul medical au incercat sa trateze pacienti bolnavi de cancer cu tataneasa, insa pana acum nu s-a dovedit stiintific ca aceasta planta medicinala a avut vreun efect.

Tataneasa ramane insa o planta medicinala extreme de populara datorita capacitatii de a vindeca tesuturile si ranile in timp scurt. Aceasta planta medicinala nu este insa recomandata pentru ranile profunde, deoarce vindeca mai repede tesutul exterior.

Tataneasa mai este folosita cu succes si ca tratament topic. In concentratii mici, tataneasa poate fi folosita in crème de infrumusetare si tratamente. Secretiile fluide ale plantei de tataneasa numite mucilagiu au fost folosite pentru sanatatea tenului asupra caruia are rol calmant si datorita alantoinei, celulele pielii sunt regenerate.

In cazul durerilor acute de spate, in urma unui studiu din 2010, s-a demonstrat ca extractul din radacina de tataneasa poate reduce semnificativ durerile.

Alti compusi important din tataneasa sunt saponinele, care au proprietati antibacteriene si anti-edemagene. Tataneasa mai contine si colina care produce vasodilatatie. Acidul rosmarinic este atat anti-inflamatoriu, insa si astringent, antioxidant, antimutagen, antibacterian si antiviral si ajuta la prevenirea alergiilor.

Contraindicatii ale tratamentului cu tataneasa

Pe langa numeroasele beneficii pentru sanatate pe care le are, tataneasa este interzisa in sarcina si in timpul alaptarii.

De asemenea, orice pacient care recurge la tratamentul cu aceasta planta medicinala este sfatuit sa o administreze cu atentie si prundenta si sa tina cont de dozajul indicat pe ambalajele produselor pe baza de tataneasa folosite. Pentru orice afectiune este recomandata supravegherea unui medic sau a unui specialist, pentru a evita efectele adverse sau complicatiile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului