Plante de gradina

#daunatori trandafiri #ingrijire trandafiri #boli trandafiri #plante de gradina #trandafiri #pericole #boli si daunatori

Trandafirii – boli si daunatori! Care sunt pericolele care pandesc aceste flori minunate

Odata cu venirea sezonului cald, nu doar plantele se trezesc la viata, ci si insectele care, dupa o iarna lunga, sunt pregatite sa iti atace legumele si florile din gradina. Iar unele dintre aceste insecte vizeaza in mod specific atacarea trandafirilor.

Sigur ca ii poti ajuta printr-o inspectare saptamanala si aplicarea unor substante nefavorabile acestor daunatori. Insa, este important sa poti recunoaste simptomele oricaror pericole care pandesc trandafirii din gradina ta.

Afidele

Afidele, cunoscute si drept paduchii plantelor, sunt insecte care apar inca de la inceputul primaverii, chiar inainte ca primii trandafiri sa se deschida. Acestea se reproduc in mod rapid, sunt micute, au o forma ovala, o nuanta de verde deschis sau roz, motiv pentru care pot fi greu de observat.

Afidele dauneaza trandafirilor prin perforarea tesutului plantelor si aspirarea sucurilor vitale din lastari, muguri si frunze. Printre semnele care iti arata daca trandafirii tai sunt atacati de afide se numara frunzele curbate sau zdrobite, ingalbenirea frunzelor care cad de pe tulpina sau o inflorire diforma.

Acarienii

Acarienii sunt acei paianjeni cu dimensiuni foarte reduse care pot afecta grav trandafirii. Acesti paianjeni isi incep atacul asupra trandafirilor inca din primavara, insa efectele negative asupra florilor se vor observa indeosebi vara.

Acarienii se hranesc cu sucul celular pe care il obtin prin inteparea tesutului plantei.

In cele mai multe cazuri, acarienii pot fi gasiti pe frunze, pe partea inferioara a acestora, iar semnele prezentei lor le vei observa pe partea superioara a frunzei. La inceput, frunzele vor prezenta mici puncte galbene si, pe masura ce paianjenii se hranesc, aceste puncte se vor uni. In final, frunzele vor deveni maronii si vor fi inconjurate de o panza fina.

Larvele

Mai multe tipuri de larve pot ataca trandafirii, fie ele viespi sau molii. Acestea au aproximativ 2,5 centimetri lungime si se misca asemenea unor viermi. Larvele se gasesc in mod frecvent pe frunze, flori si pe boboci.

Larvele pot fi combatute folosind insecticide. Semnele care iti vor arata ca trandafirii tai sunt atacati de acesti daunatori sunt frunzele subtiate sau aparitia unor gauri sau pete pe suprafata frunzelor.

Gandacii japonezi

Gandacii japonezi sunt usor de identificat datorita corpului lor intr-o nuanta de bronz, cu mici urme verzi si puncte albe pe partea exterioara. Acestia se hranesc de regula in timpul zilei si provoaca distrugeri rapide si agresive ale frunzelor, florilor si mugurilor. Prezenta lor poate fi identificata prin frunzele zdrentuite si gaurile mari de pe acestea.

Atunci cand se afla in stadiul larvelor, gandacii japonezi consuma radacinile firelor de iarba si distrug gazonul. Apoi, spre sfarsitul primaverii si inceputul verii ies din pamant si incep sa atace trandafirii.

Bolile trandafirilor

Nu doar daunatorii sunt periculosi pentru trandafiri, ci si diferitele tipuri de boli care pot aparea. Printre acestea se numara:

  • Fainarea trandafirului, caracterizata prin pete albicioase, in marimi si forme variate;
  • Mozaicul trandafirului, pe care il poti recunoaste prin aparitia unor pete galbene pe frunze;
  • Rugina trandafirului, ale carei semne sunt petele de decolorare de pe partea superioara a frunzei si chiar caderea acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare