Plante de gradina

#trompeta ingerilor #plante de gradina #amenajare gradina #gradina #ingrijire plante

Trompeta ingerilor, o planta de gradina fascinanta! Cum sa o ingrijesti

Trompeta ingerilor este un arbust de dimensiunile unui copac mic si este cunoscut pentru florile sale spectaculoase, care pot ajunge pana la 20 de centimetri. Florile sunt parfumate seara si pot fi produse tot anul in climat cald. Aceasta planta produce fructe ovale, de pana la 6 cm lungime. Iata cum poti avea si tu in gradina trompeta ingerilor si cum trebuie ingrijita.

Amplasare

In zonele calde, trompeta ingerilor prefera o locatie cu umbra ziua. In zonele mai reci, are nevoie de mult soare, deci o poti planta departe de alte plante sau constructii inalte care sa o umbreasca.

Sol

Trompeta ingerilor se dezvolta perfect in soluri acide, desi tolereaza si solurile alcaline. Nu tolereaza sarea si nu rezista la seceta. Daca este cultivata in ghivece, trompeta ingerilor se va descurca bine intr-un ghiveci pentru azalee si camelii.

Apa

Aceasta planta are nevoie de multa apa, motiv pentru care trebuie udata des si bine. Daca este tinuta in ghiveci, asigura-te ca acesta permite drenarea si ca pamantul va ramane umed insa apa nu va balti in interior. Daca planta este prea des udata sau daca solurile de gradina sunt foarte umede, radacinile vor fi afectate. Atata timp cat solul ramane umed fara sa se formeze balti, planta se va dezvolta bine.

Umiditate si temperatura

Trompeta ingerilor poate rezista la temperaturi moderate si calde. Toamna, cand temperaturile incep sa scada pana la inghet, planta trebuie sa fie udata mai putin. De asemenea, trebuie sa opresti fertilizarea. Inainte de primul inghet, muta planta intr-un loc rece si intunecos unde sa nu inghete, pentru a ramane in viata. Planta trebuie udata ocazional pe timpul iernii. Scopul este ca radacina sa ramana foarte putin umeda. Dupa ce temperaturile de primivara s-au intors, poti planta din nou trompeta ingerilor.

Ingrasamant

La fel ca multe alte plante cu flori de dimensiuni mari si spectaculoase si trompeta ingerilor necesita ingrasamant des. Poti aplica acest ingrasamant o data pe saptamana, iar in cazul plantelor mari chiar de doua sau trei ori in fiecare saptamana. Foloseste ingrasaminte solubile in apa si evita formulele cu eliberare lenta, deoarece ele nu isi fac efectul suficient de repede.

Probleme comune

Musculitele pot fi o problema comuna pentru trompeta ingerilor. Larvele de viermi, acarienii si paienjenii sunt de asemenea daunatori comuni. Pentru a trata infestarile daunatoare poti folosi alcool izopropilic si sa elimini insectele. Foloseste un tampon de bumbac inmuiat in alcool si poti inlatura cu ajutorul sau insectele. Foloseste spray-uri care sa tina daunatorii la distanta.

Plantare si replantare

Trompeta ingerilor creste repede si va avea nevoie de un ghiveci mare pentru a isi intinde radacinile. Un ghiveci de pana la 18 ichi inaltime este perfect.

Inmultire

Trompeta ingerului poate fi inmultita prin seminte sau butasi. Taierea scurta a tulpinilor este o solutie buna pentru inmultire. Dupa cateva saptamani in care planta sta la umbra si in apa va dezvolta sisteme radacinoase bune si poate fi pusa in vase mai mari sau in gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului