Plante de gradina

#viola #plante de gradina #flori

Viola

face parte dintr-o clasa de plante cu flori , din familia violaceelor (familie de plante dicotiledonate cu cinci petale) care are in jur de 400 - 500 de specii pe intreg mapamondul. Majoritatea speciilor sunt gasite in emisfera Nordica, datorita climatului temperat.

Majoritatea speciilor de Viola sunt plante mici, perene, unele dintre ele fiind anuale, iar ca forma acestea arata ca un arbust in miniatura. O parte din specii sunt crescute pentru florile lor ornamentele care se aplica ca "ingradituri" in diferite aranjamente de gradina. Viola sau “violetta” (violetele) sunt denumiri folosite de horticultori pentru plantele cu flori mici, hibrizi intermediari intre pansele si .

Panselutele (Viola tricolor) sunt folosite ca flori pentru ghivece toamna si iarna.
 

 

Descriere

 

Speciile de viola au de obicei petale in forma de inima, frunze trefilate, desi un anumit numar de soiuri au fruze late sau alte forme. Marea majoritate a speciilor de Viola sunt ierbacee, acaule, adica sunt plante care par ca nu au tulpina, cu aspect de tufa si dau impresia ca florile cresc direct din pamant. Restul de soiuri au cozi scurte cu flori produse de axilele frunzelor. Florile sunt formate din cinci petale, patru dintre ele fiind indreptate in sus sau pozitionate asemenea unor elice, iar a cincea este plasata in jos, indreptata spre sol.

Florile Viola infloresc de obicei in primavara impreuna cu plantele casmogame cu petale bine dezvoltate polenizate de insecte. Multe specii se pot auto-poleniza, iar semintele sunt de obicei imprastiate de catre furnici.

Culoarea florilor difera si ea in functie de specie, acestea variind de la violet, asa cum sugereaza si numele lor, la diferite nuante de albastru, galben, alb sau crem, dar exista si anumite modele bicolore, de obicei in versiuni de albastru cu galben. Multe specii hibrid au fost inmultite intr-o paleta mult mai larga de culori. Inflorirea este de obicei abundenta si se produce in primavara si vara.

O ciudatenie a florilor Viola este mirosul lor eluziv, o mare componenta a parfumului lor fiind terpena (hidrocarburanaturala, nesaturata, care se izoleaza din uleiuri eterice) si cetona, care poate desensibiliza temporar papilele receptive ale nasului, prin urmare impiedica receptarea orcarui alt miros pana cand nervii nu isi revin.
Nici (violetele africane) sau Erythronium dens-canis (violeta "colt de caine") nu sunt inrudite cu adevarata familie de flori Viola.

 

Generalitati

 

Clasa include "violetele caine", un grup de specii fara miros care sunt cele mai intalnite flori Viola, impreuna cu violetele "dulci" - Viola odorata – (nume dat de parfumul dulce) si multe alte specii populare care includ cuvantul "violeta". O multime de specii sunt cunoscute ca pansele, printre care se numara si panseau galbena de pe coasta Pacificului.

Australia este gazda unui numar foarte mare de specii, printre care se numara Viola hederacea, Viola betonicifolia si Viola banksii, pentru prima data culese de Joseph Banks si Daniel Solander in calatoria Cook in Botany Bay.

Panseau de gradina (Viola wittrockiana) este o planta complexa hibrida, care are ramificatii in cel putin trei specii de flori Viola: panseau salbatica, violeta altaica si violeta lutea (panseau de munte).

 

Specii si varietati ale aceleiasi plante

 

Varietatile ale Viola cornuta, Viola cucullata, Viola odorata, sunt de obicei crescute din samanta. Alte specii cultivate sunt Viola labradorica, Viola pedata si Viola rotundifolia.

 

Plante decorative pentru plantare temporara

 

Plantele cunoscute gradinarilor drept " violete " sunt decorative, pentru plantare temporara, sau de ghiveci. In anul 2005, violetele din Statele Unite ale Americii (inclusiv panselutele) au fost in topul trei al plantelor de gradina, iar piata a inregistrat un profit de 111 milioane de dolari cu aceste plante. Panselele si violetele folosite in gradina sunt de obicei crescute din seminte, iar hibridul F1 (prima generatie de seminte) a fost dezvoltat pentru a produce flori consistente ca numar si culori.

 

Varietati ale plantei perene

 

Exista sute de flori viola si violete perene ca variatati ale aceleiasi plante, iar multe dintre ele nu infloresc din seminte, adica au fost inmultite prin butasi. Violetele se pot deosebi de florile Viola prin modelelor de raza de pe petale. Cateva exemple populare:

 

Buruienile

 

Nu toate violetele sunt dorite, iar violetele salbatice sunt catalogate drept buruieni. Acestea sunt o problema pentru pajistile sau gradinile . Violetelor le place umbra si sunt foarte rezistente la ierbicide.

 

Alte intrebuintari

 

Cand imbobocesc, florile Viola pot fi folosite ca decoratiuni pentru salate sau umpluturi pentru pui sau peste. Sufleurile, deserturi de frisca sau alte deserturi pot fi asezonate cu esente de Viola. Frunzele noi sunt comestibile crude sau gatite. Florile si fruzele de "Rebecca", o specie de violeta, au un gust aparte de vanilie si sunt foarte delicioase in diferite salate.

Violetele glazurate sunt flori de obicei din specia de Viola odorata pastrate intr-o glazura de albus de ou cu zahar cristalizat. Aceeasi metoda este aplicata si petalelor de trandafir sau cojilor de portocala (denumite si praline).
Violetele fondante sunt inca preparate in Toulouse, Franta, unde sunt cunoscute si sub denumirea de "violete de Toulouse". Acestea sunt folosite ca decoratiuni pentru deserturi.

Francezii mai sunt cunoscuti pentru siropul de violete. In Statele Unite ale Americii siropul de violete este folosit la prepararea pogacilor sau a bezelelor.

Esentele de Viola sunt bune si la lichioruri ca Yvette, Creme de Violette si d'Amour.

 

Scopuri medicinale

 

Florile, frunzele si radacinile unor specii de flori Viola sunt folosite in scopuri medicinale, fiind foarte bogate in vitamina A si C. Totodata, acestea mai contin si un tip de antioxidant denumit antocianina. Florile Viola mai sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor de plante in medicina chinezeasca.

 

Parfum

 

Specia Viola odorata este folosita si in industria de parfumuri. Violetele sunt cunoscute ca avand un miros trecator. Cetona este prezenta in flori, acest lucru diminuand capacitatea omului de a mai simti parfumul pentru o perioada de timp.

 

Hrana pentru insecte

 

Soiurile de Viola sunt folosite drept hrana de larve ale unor fluturi din clasa Lepidoptera ca: Giant Leopard Moth, Large Yellow Underwing, Lesser Broad-bordered Yellow Underwing, High Brown Fritillary, Small Pearl-bordered Fritillary, Pearl-bordered fritillary si Setaceous Hebrew Character.

Sursa foto : www.natures-desktop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare