Plante de gradina

#flori #flori de gradina #ingrijire flori #voalul miresei

Voalul miresei

Chlorophytum comosum, cunoscuta si sub denumirea de voalul miresei , crinul verde sau olandezul zburator, este o planta indragita de apartament dorita aspectului placut, dar si al faptului ca este usor de ingrijit. Vrei sa aduci o asemenea planta in casa? Iata ce trebuie sa stii despre voalul miresei!



Aspect

Voalul miresei este o planta erbacee, perena, originara din Africa de Sud, ce se dezvolta sub forma de tufa. Frunzele sale sunt lungi si subtiri, colorate verde deschis, cu o dunga alb-galbuie pe mijloc sau pe margini. Florile sale sunt mai putin spectaculoase decat frunzisul, sunt albe si se aseamana cu cele de iasomie.

Chlorophytum comosum este ideala pentru ghivece suspendate, datorita aspectului de planta curgatoare dat de frunzele lungi si suple. Planta poate fi folosita si pentru a decora terasa sau balconul casei.


Udare

Voalul miresei are nevoie de o umidiate uniforma a solului care trebuie sa fie si bine drenat. Inainte de a uda din nou Chlorophytum comosum, asigura-te ca pamantul de la suprafata este uscat. Pe timp de vara, uda voalul miresei o data la 3-4 zile. In perioada sezonului rece, planta are nevoie de mai putina apa, prin urmare o poti uda o data pe saptamana. In ceea ce priveste apa pe care sa o folosesti, afla ca planta nu este pretentioasa: poti folosi oricand apa de la robinet. Daca soiul pe care il ai este mai sensibil, poti folosi apa distilata sau filtrata.


Umiditate

Chlorophytum comosum se dezvolta armonios atat in atmosfera umeda, cat si uscata, insa prefera umiditatea ridicata din aer. De aceea, daca voalul miresei sta, in mod obisnuit, intr-un spatiu fara o umiditate ridicata, mut-o o data la cateva zile in baie sau intr-un alt mediu umed. La fel de bine, ai putea ca, periodic, sa pulverizezi apa distilata pe frunzele plantei sau sa pui frunzele sub un jet de apa la temperatura camerei (o data la 2 saptamani).


Lumina

Planta tolereaza atat lumina din belsug, cat si penumbra. Atentie, insa, la plantele noi: daca acestea nu se dezvolta armonios, cel mai probabil nivelul de lumina (prea ridicat sau prea scazut) este de vina. Ideala este plasarea plantei intr-un loc bine luminat, dar nu in bataia directa a soarelui.


Fertilizare

Voalul miresei se dovedeste o planta nepretenioasa si la acest capitol. Fertilizantul ar putea fi aplicat in lunile de primavara si vara, insa niciodata toamna si iarna, cand Chlorophytum comosum intra in perioada de latenta. Poti aplica ingrasamant, in functie de efectul pe care urmaresti sa il obtii, o data la 10-12 zile (pentru un frunzis foarte bogat) sau mai rar, o data la cateva luni.


Inmultire

Inmultirea se realizeaza foarte usor prin rozetele care apar de-a lungul stolonilor. Atat timp cat plantutele beneficiaza de sol bogat si umed, vor prinde imediat radacini si vor putea fi, apoi, desprinse de planta-mama. La fel de bine, noile plantute pot prinde radacini intr-un vas cu apa sau in compost .


Boli si daunatori

Desi nu are probleme cu daunatorii, voalul miresei poate fi afectata de uscarea varfurilor frunzelor, care se coloreaza in maro. Cauzele pot fi variate:
 

  • planta nu primeste o cantitate suficienta de apa;
  • planta primeste prea multa apa;
  • pamantul plantei contine prea multa sare.


Sursa foto: costafarms.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare