Amenajarea gradinii

#compost #ingrasamant #sol #gradina #irigatii #unelte gradina

10 moduri de a-ti usura munca in gradina

Gradinaritul poate fi o activitate fizica placuta, dar poate fi si obositor in anumite perioade. Usureaza-ti munca in gradina cu 10 sfaturi simple.



1 Grupeaza plantele dupa nevoi


Pentru o gradina eficienta, este important sa grupezi plantele dupa nevoi. Daca grupezi intr-o zona a gradinii toate plantele care au nevoie de multa apa, vei irosi mai putina apa si efort atunci cand le uzi.


2
Organizeaza-ti clar gradina


Folosindu-te de razoare inaltate sau ghivece, poti delimita mai usor plantele din gradina ta. Cu cat sunt mai autonome, cu atat plantele sunt mai usor de intretinut.

Daca iti inalti razoarele la mai mult de 15 cm, vor fi mai in siguranta in cazul unor ploi torentiale si tu vei depune mai putin efort cand te apleci sa le ingrijesti.


3
Hraneste solul


O analiza a pH-ului din sol este absolut necesara pentru gradina ta, dar te-ar putea ajuta si o analiza calitativa a substantelor nutritive.

Hraneste solul in mod regulat cu materie organica, precum compostul, si evita ingrasamintele chimice deoarece acestea vor deveni o necesitate periodica.


4 Alege plante perene usor de intretinut


Daca cele mai multe plante din gradina ta sunt perene usor de intretinut, iti vei usura semnificativ munca. Nu renunta la cateva plante pretentioase, dar ai grija ca raportul sa fie in favoarea celor care nu-ti pun prea multe probleme.


5 Foloseste ingrasaminte cu actiune intarziata


Ingrasamintele organice cu actiune intarziata te scutesc de grijile cu privire la necesarul nutritional al plantelor tale. In cazul rasadurilor inaltate sau al plantelor din ghivece, foloseste ingrasaminte care actioneaza pentru o perioada indelungata si polimeri absorbanti care vor hrani cu apa radacinile plantelor mai mult timp.


6 Alege unelte ergonomice


Uneltele de gradinarit se imbunatatesc pe zi ce trece si, cu cat sunt mai noi si specializate, cu atat te vor solicita mai putin in timpul muncii de intretinere. Cauta uneltele ergonomice care iti solicita cel mai putin incheieturile.


7 Imbogateste solul cu compost


Pastreaza toate deseurile organice din gradina ta pentru a face compost. Frunzele putrezite retin umezeala mai bine si daca le imprastii in gradina ta, vei folosi mai putina apa si vei avea probleme mai mici cu buruienile care cresc cel mai rapid atunci cand se bucura de lumina soarelui.


8 Instaleaza un sistem de irigare prin picurare


Irigarea prin picurare te scuteste de plimbarile cu furtunul prin gradina si consuma mult mai putina apa. Nu ai nevoie de ajutor profesionist pentru a instala tevile pentru udare prin picurare si plantele tale vor primi exact atata apa cat au nevoie.


9 Foloseste-te de roti


Indiferent de marimea gradinii tale, un ajutor cu roti, fie ca este un carut, fie o roaba, este absolut necesar. Te vei putea plimba mai usor prin gradina cu toate uneltele necesare, vei putea muta mai usor plantele si vei putea duce buruienile direct in locul in care faci compost.


10 Adu micutii in gradina


Copiii sau nepoti nu sunt neaparat un ajutor nepretuit in gradina, dar prezenta lor te poate face sa simti ca faci mai putin efort. Foloseste-te de gradina pentru a-i invata sa respecte natura si cum sa deosebeasca buruienile de plantele utile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare