Ele pot aroma feluri de mancare (cele picante, de exemplu), pot fi incluse in aluatul pentru paste sau in inghetata de casa, pot fi puse in borcanul cu muraturi (cum este nasturelul), sau pot fi folosite pentru sirop si limonada.
Exista totusi niste masuri de precautie pe care trebuie sa le iei daca vrei sa mananci flori. Ele pot fi letale, asa ca nu le consuma decat pe cele despre care stii sau afli ca sunt comestibile si organice. Cele din sere si florarii au fost stropite cel mai probabil cu erbicide. De evitat sunt si cele din parcuri sau de pe marginea drumului, pentru ca sunt expuse la poluare si la randul lor pot fi tratate cu pesticide. Consumati doar petalele, nu si pistilul si stamina, si evitati-le pe cele care va provoaca alergii. Ca sa le pastrati proaspete, insirati-le pe niste prosoape umede sau puneti-le in congelator in recipiente inchise – asa pot rezista chiar si 10 zile.
Iata o lista cu cateva dintre florile care pot fi folosite in bucatarie:
1. Urzica parfumata – atat florile, cat si frunzele ei au o aroma subtila de anason sau lemn dulce.
2. Crizantema – putin amarui la gust, petalele lor pot da arome iuti sau piscatoare.
3. Angelica – florile acestei plante au aroma de lemn dulce.
4. Albastreaua – petalele sunt comestibile si au o aroma ierboasa; evitati caliciul amar al plantei.
5. Monarda – florile sale rosii au o aroma mentolata.
6. Limba mielului – florile sale sunt albastre si au gust asemanator castravetului.
7. Galbenelele – florile sale sunt picante, iar culoarea lor aurie vibranta aduc stralucire oricarui fel de mancare.
8. Garoafele si garofitele – petalele florilor sunt ducli si parfumate.
9. Lavanda – dulci, picante si parfumate, florile ei merg de minune in mancaruri aromate sau dulci.
10. Florile citricelor (portcole, lamai, grepfrut) sunt dulci si foarte aromate. Folositi-le moderat in bucatarie, pentru ca pot supra-aroma un fel de mancare.
11. Nasturelul – florile sale sunt dulci cu putin iute si pot fi folosite in salate sau umplute cu branza sau alte bunatati.
12. Florile de dovlecel, la randul lor, pot fi trecute prin aluat si umplute cu mozzarela, apoi puse la tigaie.
13. Daca le indepartati baza alba, petalele de trandafir sunt foarte aromate. Se poate face dulceata si sirop din ele, pot fi presarate in bauturi sau in deserturi. Acelasi lucru se poate face si cu violetele (14).
15. Petalele de floarea soarelui pot fi consumate de sine statatoare, iar mugurii lor pot fi fierti ca si anghinarea.
Cand te saturi sa le mananci, aminteste-ti ca florile aduc bucurie nu doar stomacului, ci si persoanelor iubite. Iar daca vrei sa faci un cadou special, cauta buchete de flori cu livrare de la Maison d'Or.
Sursa foto: pixabay.com