Amenajarea gradinii

#sfaturi practice #seceta #gradinarit

4 lucruri pe care le poti face singur ca sa-ti protejezi gradina de seceta

Lumina si caldura solara ne este foarte prielnica atat noua oamenilor cat si lumii animale si vegetale. Iubim vara pentru soarele sau. Ne folosim cu placere de zilele insorite pentru a ne imbogati organismul cu vitamine necesare, iar daca vrem sa limitam contactul cu razele solare atunci optam pentru umbrele, ochelari, sepci, palarii, crema de protectie solara, vestimentatie adaptata si multe altele.

 

Soarele si gradina

in cazul gradinilor, de exemplu, expunerea indelungata la radiatia solara, mai ales in verile secetoase, poate avea efecte distrugatoare asupra patrimoniului vegetal. si acest lucru este cu atat mai dureros cu cat gradina necesita si investitii, se stie. Vorbim aici si despre efort fizic, documentare, timp, dar neaparat si bani. Unii investesc mai mult, altii mai putin, e normal. insa aproape sigur, fiecare ar dori sa-si poata intretine gradina cu cat mai putine cheltuieli financiare. Dar cheltuieli exista si in cazul gradinilor: compost, utilaje, rasad de plante, seminte, apa etc. si daca sa obtii propriile seminte sau sa-ti construiesti/repari instrumentele e ceva mai complicat si nu e pentru mana oricui, atunci sa economisesti putina apa pe parcursul verii este posibil, aplicand cateva idei simple, preluate de la gradinari cu experienta.

1. In cazul verilor aride, trebuie sa ai in vedere anumite posibilitati simple de umbrire a gradinii, daca dimensiunile acesteia va permite. Mai ales sa atragi atentia la speciile de flori si plante pretentioase la seceta. Conform literaturii de specialitate, umbrirea trebuie sa se faca in asa fel incat gradina sa fie protejata pe cat posibil din directia Vest si Sud-Vest, soarele dupa-amiezii fiind cel mai putin prietenos multor plante. Pe post de materiale pentru umbrire pot fi utilizate plasele speciale, bucati de panza, arbusti in ghiveci etc.

2. O metoda la indemana oricui este obtinerea si folosirea de mulci. Acesta se poate obtine din talas, frunze uscate si resturi vegetale maruntite foarte bine. in amestec se obtine un produs benefic atat pentru hrana vegetatiei, cat si pentru pastrarea apei in sol. Stratul de mulci presarat in gradina va constitui ca un filtru in calea evaporarii apei din sol. Expertii recomanda mulciul si in cazul gazonului de iarba. Presararea usoara, la sfarsit de toamna, a amestecului de frunze maruntite si rumegus va hrani peluza cu substante foarte necesare.

3. Afanarea solului inainte de irigare. Daca tot vei fi obligat sa uzi prin gradina, e bine s-o faci rational. Prin afanarea usoara a solului, apa se va scurge direct (si mai rapid) la radacina plantei irigate, pe cand fara afanare, apa se va scurge mai greu si mai dispersat. Astfel efectul irigarii va creste de cateva ori, iar tu vei face economie la apa. Prin acest procedeu vei asigura si o mai buna aerare a solului, deci radacinele plantelor tale preferate vor obtine o "gura de oxigen" in plus, lucru absolut benefic ciclului lor vegetal.

4. Cultiva, pe cat posibil specii de plante rezistente la seceta. Daca ai observat ca in zona ta arsita indelungata e ceva obisnuit, poti trece treptat la cultivarea florilor si plantelor ornamentale mai putin iubitoare de apa. Cu siguranta ca si in aceasta categorie de plante vei gasi specii de care sa te indragostesti, deoarece conditiile de clima ale tarii noastre sunt foarte ospitaliere in acest sens. Magazinele specializate iti pot furniza seminte si butasi calitativi, in cazul in care decizi sa testezi cateva soiuri.

In speranta ca ti-am oferit cateva idei utile, iti uram succes in lucrul cu "coltisorul tau de Rai"!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare