Amenajarea gradinii

#intretinere gazon #fertilizare gazon #masina tuns iarba #gazon vara #aerisire gazon #tunderi gazon

4 trucuri sa-ti pastrezi gazonul perfect pe timpul verii

Vara poate fi un motiv de bucurie in casa si in gradina ta, chiar si in perioadele caniculare. Pentru a te bucura pe deplin, va trebui sa ai grija ca munca depusa in amenajarea spatiilor verzi sa nu fie irosita de valurile de caldura. Iata mai jos masurile pe care trebuie sa le iei pentru a avea toata vara un gazon perfect in curtea casei.

 

1. Aerisirea gazonului


O privirea aruncata asupra gazonului inaintea ivirii zilelor toride nu strica. In cazul in care observi ca muschiul incepe sa invadeze peluza, inseamna ca va trebui sa treci la aerisirea si regenerarea gazonului pe aceste portiuni. Tunderile repetate si radacinile incalcite sunt cauze frecvente intalnite in aceste cazuri.

Nu ai altceva de facut decat sa indepartezi stratul in care muschiul si-a facut loc, sa cureti zona de radacini si sa replantezi gazonul. Alege seminte de gazon de umbra la replantare. Trateaza zona cu sulfat de fier pentru a impiedica aparitia muschiului inaintea gazonului.

2. Tunderea corecta

Tunderea gazonului din curte o poti face cu un aparat alectric sau manual. Pe timp de vara, se recomanda tunderea unei treimi din inaltimea firului de iarba. Daca in mod normal gazonul trebuie tuns odata pe saptamana, in perioada calda se recomanda tunderea acestuia la 15-20 de zile.

In cazul in care masina de tuns nu are sac colector, nu uita sa strangi resturile de iarba cu ajutorul unei greble cu dinti de plastic. Resturile pot fi folosite la producerea compostului.

3. Irigare abundenta

Iarba din curte iti va arata chiar ea cand are nevoie de apa. In locul unor stropiri dese si sarace ai putea sa alegi o irigare abundenta. Alege o seara potrivita pentru a indestula solul cu apa. Aceasta operatiune trebuie facuta atunci cand culoarea verde a gazonului incepe sa paleasca. Poti folosi un furtun legat la o sursa de apa continua pentru inundarea completa a zonei sau un furtun cu stropitoare in cazul terenului denivelat.

4. Fertilizari lunare

Tunderile regulate ale gazonului, mai ales cele din perioada aprilie-mai cand se inregistreaza varful de crestere al ierbii, vor saraci solul. Este bine ca solul sa fie fertilizat, cel putin o data pe luna, folosind ingrasamant granulat pentru gazon si un aparate de dispersare. Efectul regenerarii solului se va recunoaste in calitatea gazonului tau in mai putin de o saptamana!

Sursa foto: greenstonelandcare.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului