Amenajarea gradinii

#gradinarit #udare plante # greseli gradinarit #udare excesiva #sfaturi de gradinarit

5 capcane in care cad cei mai multi gradinari

Gradinaritul are multe capcane pentru incepatori, dar si cei care au deja experienta pot face cateva greseli care pot ameninta sanatatea si aspectul plantelor. Iata cum pot fi evitate capcanele in care cad cei mai multi gradinari.

Indiferent daca ai o gradina de legume sau preferi doar plante decorative, iata cateva dintre cele mai mari greseli in gradinarit.


Plantarea intr-un loc gresit

Vizualizarea gradinii perfecte este primul pas gresit pe care il face un gradinar incepator. Nevoile plantelor ar trebui sa fie prioritatea maxima. De exemplu, multe legume sunt plantate in zone in care nu primesc destula lumina. Plantele aromatice, rosiile si vinetele cresc cel mai bine in zonele cele mai insorite ale gradinii.


Folosirea de seminte in exces

Fiecare pachet de seminte are instructiuni clare, dar nu multi le urmeaza intocmai. Folosind seminte in exces, risti ca grupul de plante sa se dezvolte rapid, ocupand o zona mult mai mare decat cea prevazuta initial. Pepenii si dovlecii sunt printre plantele care ocupa foarte mult loc atunci cand sunt utilizate prea multe seminte.


Plantarea unor specii greu de controlat

Odata ce bambusul se instaleaza in gradina, va fi nevoie de foarte mult efort pentru eradicarea plantei. Iedera are o reputatie similara, dar si unele plante la care nu te astepti se pot inmulti necontrolat in gradina. Hreanul si planta telegraf (Tradescantia) se numara printre plantele care au "personalitate" de buruiana. Documenteaza-te cu atentie cu privire la fiecare planta pe care o cultivi in gradina pentru a nu avea probleme.


Aglomerarea plantelor

Riscul de aglomerare este mare mai ales atunci cand tii plantele in ghiveci. In cazul legumelor, indiferent daca este vorba de un ghiveci foarte mare, aglomerarea poate duce la o recolta foarte slaba.


Udarea plantelor in exces

Umezeala excesiva in sol duce la putrezirea radacinilor si favorizeaza dezvoltarea unor ciuperi care imbolnavesc sau chiar ucid plantele. Daca nu reusesti sa gasesti echilibrul intre prea multa apa si prea putina, bazeaza-te pe asa numitele plante indicator. Hortensia si salata verde se numara printre plantele care se ofilesc cel mai repede in absenta umezelii si astfel iti pot indica momentul potrivit pentru udarea intregii gradini.




Sursa foto: uwex.edu, whatwewishfor.com, yardcare.com, lincolntown.org, coldwellbanker.com, cosmoflowers.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului