1. Pastreaza umezeala in sol
Cel mai eficient mod de a feri solul din gradina ta de seceta este aplicarea mulciului. Poti folosi bucati de carton, resturi de hartie, frunze uscate, paie sau chiar coaja si aschii de pin. Stratul de mulci organic adaugat solului din gradina impiedica evaporarea apei din pamant si ajuta la dezvoltarea plantelor.
2. Ceai de compost
Ceaiul de compost este un fungicid natural excelent. Practic, el nu este nimic altceva decat compost amestecat cu o cantitate generoasa de apa. Amesteca intr-un recipient 10 litri de apa si o lopata generoasa de compost. Lasa ceaiul de compost obtinut la macerat timp de cateva saptamani, dupa care trebuie strecurat si aplicat pe plantele bolnave.
3. Rezerva de apa
Constituie o rezerva de apa pentru plantele tale prefererate in sticle de vin. Infige apoi sticlele in pamant pentru ca apa sa se scurga incet catre radacina plantelor. In felul acesta te asiguri ca plantele sunt perfect hidratate si nu faci nici o mare rispa de apa. Este o metoda pe care o poti aplica atat in gradina de legume, cat si la ghivecele cu flori de pe terasa casei.
4. Culege inteligent
Asigura-te ca esti tot timpul prezent pentru a culege fructele coapte sau chiar pe cele cazute. In ciuda opiniei populare, acestea nu ingrasa imediat solul, ci doar cresc aciditatea acestuia. Pastreaza fructele si legumele in stare buna si arunca-le pe celelalte intr-un depozit de compost.
5. Ingrasa constant solul
Daca te limitezi doar la o singura operatiune de fertilizare a solului din gradina s-ar putea sa constati ca aceasta nu da roade intr-o cantitate masiva. Adauga ingrasamant natural la interval de o luna, o luna si jumatate imediat dupa aparitia plantelor rasadite in gradina. Vei vedea ca productia de legume este in stare sa satisfaca si capriciile celui mai mofturos gradinar.
Sursa foto: all4women.co.za