Amenajarea gradinii

#gradinarit #ingrasaminte # greseli gradinarit #greseli incepatori #udat excesiv #combatere insecte

6 greseli pe care le fac gradinarii incepatori

Gradinaritul poate fi o activitate extrem de placuta atunci cand iti si iese. In loc sa persevereze si sa continue sa invete din experienta si din propriile greseli, multi gradinari se simt descurajati la primul esec si tind sa abandoneze gradinaritul. Pentru a te asigura ca totul va merge bine, iata 6 greseli pe care incepatorii in arta gradinaritului le fac!



1. Cultiva specii care nu sunt native

Gradinarii incepatori viseaza la gradinile din reviste. Insa doar pentru ca arata bine acolo, in cine stie ce tara, nu inseamna ca planta sau floarea respectiva poate creste la fel de bine si in curtea lor. Trebuie tinut cont de sol, temperatura, umiditate etc. Este de preferat ca plantele sa fie cultivate acolo unde se stie ca le prieste!


2. Udatul in exces

Una din cele mai frecvente greseli ale gradinarilor incepatori este sa ude plantele in exces. Unele radacini prefera umezeala, altele au nevoie de timp intre perioadele de irigatii, de aceea trebuie sa se documenteze in prealabil pentru fiecare planta din gradina.


3. Solul nepregatit

De multe ori, gradinarii novice se grabesc sa planteze si nu ara cum trebuie solul. Ca si udatul in exces, nepregatirea pamantului este un alt lucru de care gradinarii fara experienta nu prea tin cont. In acest sens, nici pamantul nu este fertilizat cum trebuie, iar plantele nu isi iau nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.


4. Ingrasamantul pus aleatoriu

Chiar daca le face bine, tinerii gradinari arunca cu ingrasamant peste toate plantele din gradina, insa nu sunt atenti si la cantitate. O cantitate prea mare de ingrasamant poate face mai mult rau unei plante.


5. Omoara toti gandacii

Cum au vazut o mica taratoare ca isi face loc prin iarba si plantele lor, cum au si omorat-o. Nimic mai gresit, in primul rand pentru ca ei sunt cei care le-au invadat casa insectelor si nu invers. Apoi o gradina sanatoasa are nevoie atat de gandaci rai, cat si de cei buni. Trebuie sa existe un echilibru, in orice ecosistem.


6. Nu tin cont de spatiu

O alta obisnuita intalnita la gradinarii incepatori este aglomerarea plantelor. Din dorinta de a obtine culturi cat mai multe sau de a avea cat mai multe pe un spatiu mic, acestia nu lasa loc plantelor sa respire. In plus, nici lumina soarelului nu ajunge la toate, iar intre ele se va duce o lupta continua pentru supravietuire.

Sursa foto: dhindia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare