Amenajarea gradinii

#plantare copaci #plantare pomi #plantare copac iarna

6 pasi pentru plantarea unui copac in timpul iernii

Iarna este una dintre cele mai bune perioade pentru a planta copaci in gradina. In perioada de iarna, copacul tanar se afla intr-o stare latenta, care favorizeaza fixarea radacinii in noul loc. Un copac nou plantat in gradina va fi un paravan in fata vanturilor puternice din iarna si va asigura, totodata, racoare in timpul verii.

Iata 6 pasi de care ar trebui sa tii cont pentru plantarea unui copac in timpul iernii:


1 Alege copacul potrivit de plantat iarna

Opteaza pentru o planta nativa sau adaptata regiunii in care locuiesti. Plantele specifice zonei se dezvolta mai usor, implica mai putine cheltuieli si ingrijiri, iar riscurile sunt mai mici.


2 Alege perioada potrivita

Intr-o clima temperata, copacii pot fi plantati iarna spre sfarsitul sezonului cand pamantul se dezgheata. Alege un moment de la sfarsitul iernii cand nu mai exista risc de zapada sau ger. In cazul unui puiet, acesta are nevoie de timp pentru ca radacinile sa se fixeze bine in sol.


3 Alege locul potrivit din gradina

Planteaza copacul in gradina intr-un loc insorit. Intr-un astfel de loc, cantitatea de apa din pamant are timp sa se evapore, astfel incat radacinile nu vor sta intr-o balta de apa. In cazul unui sol apos sau slab drenat, amesteca in el compost si nisip.

Cand alegi locul din gradina, tine cont si de dimensiunea pe care o va avea copacul ajuns la maturitate. Evita locurile in care exista cabluri de telecomunicatii, surse de apa, de gaz sau locurile prea apropiate de casa.


4 Sapa o groapa potrivita

Groapa sapata pentru plantarea copacului iarna ar trebui sa aiba o dimensiune raportata la marimea radacinii acelui copac. Sapa o groapa cu 10 cm mai adanca si de 3 ori mai larga decat dimensiunea radacinii. In acest fel, radacina copacului va avea suficient spatiu si oxigen.


5 Pregateste o baza buna pentru radacina copacului

Un copac plantat iarna are nevoie de o baza nutritiva care sa permita radacinii sa sustina greutatea plantei. Pregateste o baza din 450 gr compost, 250 gr nisip si amesteca-le cu pamantul sapat.


6 Planteaza copacul

Scoate copacul din ghiveciul lui si intinde usor radacina cu degetele, pentru ca ramificatiile acesteia sa fie drepte, nu incolacite. Pune copacul in groapa sapata si acopera radacina cu solul pregatit. Apasa usor cu mainile pentru a nu ramane goluri de aer. Imediat dupa plantare, uda copacul astfel incat pamantul sa fie umed, insa nu plin cu apa.

Sursa foto: nyrp.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare