Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii # sol umed #plante pentru sol umed

6 plante care adora solurile umede

Solul umed, cu o drenare defectuoasa, poate fi extrem de problematic pentru cultivarea plantelor. Din fericire, exista o varietate de flori, arbusti si copaci care prefera solurile umede si pe care le poti planta in acest tip de pamant. Descopera in continuare cateva dintre plantele pe care vei reusi sa le cultivi cu succes!


Cum recunosti solul umed


Sapa o groapa de 60 de centimetri in gradina si las-o acoperita peste noapte. Daca a doua zi gasesti apa in interior, inseamna ca solul din gradina ta este umed. Daca nu gasesti apa deloc, acopera groapa cu apa si las-o astfel timp de 24 de ore. In cazul in care apa ramane, inseamna ca drenajul este deficitar.


Gradinaritul si solul umed


Daca solul tau este prost drenat si are un continut mare de apa, atunci este foarte important sa il fertilizezi cu multe materii organice. Aceste materii sunt extrem de benefice pentru solurile cleioase si ajuta la sedimentare. Nisipul si pietrisul nu sunt insa eficiente pentru acest tip de sol, deoarece nu ii modifica structura chimica.

Pentru a schimba structura chimica si drenajul solului, ai nevoie de materii organice, in jur de 10 kilograme la un metru patrat de sol. Pe langa aceste metode de fertilizare a solului, mai poti testa cultivarea de plante care tolereaza acest tip de sol. Copacii si arbustii sunt ideali pentru gradinile cu sol umed, intrucat previn acumularea de apa in exces.


Problemele solului umed


Anumite boli ale radacinilor plantelor sunt mult mai des intalnite in solurile umede. Excesul de apa poate avea insa efecte neplacute si asupra cresterii si dezvoltarii plantelor.


Plante pentru gradina cu sol umed


Taxodium distichum. Daca pentru gradina ta iti doresti un arbore mare, Taxodium distichum este alegerea potrivita. Chiar daca foliajul este delicat, acest conifer este foarte rezistent si se dezvolta foarte bine in soluri umede si mlastinoase. Tolereaza foarte bine si conditiile urbane. Este un copac foarte frumos in special in lunile de toamna, atunci cand isi schimba coloritul, iar frunzele devin rosii si portocalii.



Magnolia virginiana. Pentru parfum si culoare, Magnolia virginiana reprezinta alegerea potrivita pentru gradina ta. Este un arbust mare, cu frunze argintii, care stralucesc frumos in soare. Florile micute au un parfum placut de lamaie, o adevarata incantare pentru iubitorii de plante!



Itea virginica. Usor de crescut si cu un foliaj spectaculos, Itea virginica este un arbust ideal pentru gradinile cu sol umed. In fiecare sezon, aceasta planta ofera un spectacol vizual extraordinar: primavara incanta cu florile albe, vara cu foliajul verde stralucitor, iar toamna cu frunzele ca de chihlimbar. Pentru a se dezvolta frumos, are nevoie de mult soare.



Ilex verticillata. Ideala pentru gradinile cu sol umed, planta Ilex verticillata ofera multa culoare gradinii tale in sezonul rece, atunci cand produce fructe rosii si portocalii. Cand cumperi aceasta planta, ai grija sa ai si o planta - mascul pentru polenizare. Se dezvolta bine si in gradini mici si chiar si in ghivece.



Cephalanthus occidentalis. Un magnet pentru fluturi, Cephalanthus occidentalis este ideal pentru a neutraliza zonele gradinii tale. Infloreste in timpul verii, cand atrage numeroase insecte benefice pentru gradina.



Lobelia cardinalis. Pentru o gradina plina de culoare, Lobelia cardinalis este alegerea potrivita. Cu flori de un rosu intens, aceasta planta infloreste la sfarsitul verii si este ideala pentru gradinile cu sol umed.



Sursa foto: //www.vanstroe.nl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului