Amenajarea gradinii

#beneficiile gradinaritului # beneficii terapeutice #beneficii gradinarit #gradinarit

8 beneficii terapeutice ale gradinaritului

O buna sanatate nu inseamna doar absenta unor afectiuni, ci si prezenta unor emotii pozitive, a fericirii sau o calitate ridicata a vietii. Iar daca locuiesti la casa si nu te simti suficient de motivat sa te apuci de gradinarit, trebuie sa stii faptul ca aceasta activitate iti poate asigura numeroase beneficii. Iata asadar care sunt cele opt beneficii terapeutice ale gradinaritului, de care te poti bucura si tu.

1. Eliberarea de stres

In timpul unui studiu olandez a fost urmarit un grup de persoane care a gradinarit timp de 30 de minute. La finalul acestei activitati, grupul respectiv a raportat stari generale mai bune, dar si valori mai mici ale cortizolului, un hormon responsabil de nivelul de stres si care poate influenta starea de spirit.

2. Sanatatea inimii si reducerea riscului de accident vascular cerebral

Gradinaritul poate reduce accidentele vasculare cerebrale, precum si riscul de infarct cu pana la 30%, mai ales pentru persoanele de peste 60 de ani. In plus, expunerea pentru cel putin 10 minute la soare iti va oferi suficienta vitamina D pentru a reduce riscul bolilor de inima si a diferitelor forme de cancer.

3. Rezistenta mainilor si dexteritatea

Pe masura ce inaintezi in varsta, diminuarea dexteritatii si a puterii in maini iti poate ingusta treptat gama de activitati pe care le poti face. Insa, gradinaritul te ajuta la mentinerea muschilor de la maini vigurosi si agili.

4. Sanatatea creierului si reducerea riscului de Alzheimer

Conform unor cercetari specializate, gradinaritul prezinta o mare influenta pentru reducerea riscului de dementa, cu peste 36%. Cu toate ca Alzheimerul este o boala misterioasa, gradinaritul implica atat de multe dintre functiile critice ale unei persoane, incat poate fi diminuat considerabil riscul aparitiei acestei afectiuni.

5. Reglarea imunitatii

Nu doar vitamina D te ajuta sa lupti impotriva racelii, ci si murdaria adunata sub unghii din timpul gradinaritului. Mycobacterium vaccae, o bacterie prietenoasa din sol poate atenua simptomele psoriazisului, a alergiilor si a astmului, afectiuni care pot previne in urma unui sistem imunitar slabit. In plus, sistemul imunitar poate interactiona cu creierul si poate influenta aparitia diverselor tipuri de probleme de sanatate, astfel incat este indicat sa ai un organism cat mai sanatos.

6. Sanatatea mintala si depresia

Un alt beneficiu al gradinaritului are legatura cu scaderea depresiei si a bolilor mintale. Acest beneficiu pare sa provina dintr-o combinatie de activitate fizica, constientizarea mediului natural, stimularea cognitiva si satisfacerea obtinuta in urma muncii realizate.

7. Un somn mai odihnitor

Somnul reprezinta un factor vital pentru o sanatate buna, fiind un beneficiu pe care nu trebuie sa il ignori. Iar activitatea depusa in timpul gradinaritului poate influenta in mare masura calitatea somnului din timpul noptii datorita efortului fizic pe care il depui.

8. Cresterea fericirii

Cum te simti atunci cand observi un peisaj curat si frumos aranjat la care stii ca ai contribuit si tu? Cel mai probabil destul de fericit. Iar aceasta fericire reprezinta un ansamblu a beneficiilor terapeutice pe care gradinaritul ti le ofera. Aceeasi bacterie sanatoasa din sol, Mycobacterium vaccae, ajuta si la cresterea nivelului de serotonina si la reducerea anxietatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului