Activitati in gradina de flori
Daca te-ai hotarat ca lopata si grebla sunt cei mai buni companioni in aceasta perioada curata-le si lustruieste-le sa le ai gata de lucru. Fa-ti in plan astfel vei sti ce flori doresti sa plantezi. Sunt o sumedenie de plante ce pot fi plantata in aceasta perioada. Umiditatea solului nu va face decat sa le orienteze buna crestere. Cum iarna aceasta se anunta una blanda, te poti bucura de frumusetea florilor chiar si in lunile reci ale anului.
Nu uita de arbustii decorativi. Acestia trebuie tunsi si igienizati. Alege o foarfeca bine ascutita, astfel vei putea realiza taieri de intretinere curate si vei evita eventualele infectari ale plantei. Cand vine vorba de arbusti trebuie sa acorzi o atentie sporita ramurilor ranite. Acestea trebuie inlaturate in totalitate. Virozele, bacteriozele si ciupercile pot produce daune plantelor, insa mai grav este faptul ca se pot raspandii si catre ramurile sanatoase si pot produce moartea plantei.
Lucrarile de igienizare si cele de intretinere sunt esentiale daca vrei sa ai o planta sanatoasa in sezonul urmator, iar luna ianuarie este potrivita, pentru ca planta este intrata in repaus vegetativ. Plantele ornamentale perene trebuie si ele corect intretinute. Acestea trebuie tunse in functie de specie si soi. Lavanda, crizantema, muscata nu trebuie ignorate astfel tufele vor creste mai puternice si mai viguroase.
Activitati in gradina de legume
Chiar daca gradina de legume pare adormita in timpul iernii trebuie sa stii ca poti intreprinde o serie de activitati placute si chiar solicitante. Resturile vegetale intra in putrefactie si sustin inmultirea ciupercilor si a bolilor provocate de acestea. Este important sa strangi si sa indepartezi toate resturile vegetale astfel solul nu va fi contaminat.
Daca ai realizat aceasta activitate te poti ocupa apoi de alte operatiuni: afanare a solului si imbogatire cu substante nutritive. Nu strica sa sapi gradina, aceasta este cea mai la indemana metoda de afanare. Putina miscare iti va face bine, fie ca folosesti un dispozitiv mecanic, fie ca utilizezi sapa traditionala, operatiunea este benefica si pentru tine si pentru gradina!
Ai reusit sa finalizezi si aceasta etape cu succes. Daca esti incepator in ale gradinaritului, afla ca specialistii recomanda sa furnizezi pamantului anumite elemente nutritive, acestea vor asigura o buna dezvoltare a culturilor.
Daca temperaturile sunt prietenoase poti indrazni sa insamantezi. Plantele aromatice si cele verzi iubesc umiditatea, si vor avea dezvoltare buna in primavara. Patrunjelul, coriandru, spanacul si salata verde sunt cateva dintre plantele care pot fi insamantate acum.
Activitati in livada
Livada este acea zona a gradinii care necesita atentie mai multa in sezonul rece. Pomii fructiferi au nevoie de ingrijire speciala. Pe langa taierile de rigoare, trebuie sa tii seama ca sunt anumite specii pomicole ce trebuie invelite pentru a rezista temperaturilor scazute. Procedeul de invelire este unul care asigura protectie indelungata si in primavara. Astfel livada este pusa la adapost si de gerurile tarzii.
Acestea sunt cateva dintre activitatile cu care te poti inviora in luna ianuarie, totusi nu sunt singurele. Tine minte ca in gradina traiesc si numeroase vietati, vrabiute, porumbei, gugustiuci care au resurse limitate de hrana. O mana de mei sau alte graunte aruncata intr-un loc anume, va ajuta micile zburatoare sa traca peste iarna, in plus asa le vei transforma in aliati impotriva daunatorilor.