Amenajarea gradinii

#octomrbie #calendarul gradinarului #activitati gradinarit #toamna #gradinarit

Activitati de gradinarit in luna octombrie. Ce trebuie sa faci in gradina, pe ultima suta de metri

Ne aflam deja la mijlocul toamnei. Luna octombrie este cea in care se culeg cele mai multe recolte, se pregateste camara pentru iarna si gradinarii fac ultimele treburi importante in gradina de legume si in livada.

Activitati in livada

In octombrie se recolteaza gutuile, merele, perele si nucile. Tot acum, se pot plant pomi fructiferi precum ciresi, peri, meri si pruni, etc.

Totdata, fructel cazute pe jos se aduna si se duc departe de livada, sau se dau la animale, pentru a evita ca diverse boli si daunatori care sunt atrasi de fructele cazute sa afecteze copacii.

Gradina de legume

In lun octombrie se culeg ultimele legume sensibile (rosii, ardei, fasole) din gradina, si se pregatesc parcelel pentru iarna. Ridichile, varza, salata, spanacul rezista foarte bine la temepraturi scazute.

Parcelele lipsite de rod se curata de plante si se sapa solul. Se adauga apoi un strat generos de compost pentru ca la primavara sa ai un sol roditor, bogat in minerale si vitamine nicesare plantelor.

Tot in octombrie se culeg dovlecii si  se prepara dulceturi si conserve pentru iarna. De asemenea, dovlecii cruzi se pot pastra in locuri uscate si racoroase pe tot parcursul iernii. 

Ingrijirea florilor

Florile in ghiveci se vor muta in interior pentru a le proteja de frig in perioada iernii.

Se aduna semintel de l aflorile preferate si se depoziteaza in pliculete din hartie, intr-un loc uscat. Se indeparteaza apoi toate plantele uscate si se planteaza bulbi pentru primavara. 

Tot acum se pot planta arbusti vesnic verzi, care sa-ti infrumuseteze gradina tot anul. 

Ingrijirea trandafirilor

Tufele de trandafiri din gradina au nevoie de ingrijiri speciale. Se vor indeparta toate florile uscate, dar si crengile sau frunzele inestetice. De asemenea, este perioada perfecta pentru a planta noi trandafiri in gradina ta.

Pentru a proteja trandafirii de inghet se pune in jurul tulpinii un strat generos de mulci, care se acopera cu o panza, pentru a nu fi suflat de vant. Alege un sol bine drenat, nisipos si cu o buna expunere la lumina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului