Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti gradina # arbusti toamna #colorit arbusti

Arbusti de toamna cu un colorit superb

Temperaturile au inceput sa scada usor, usor, iar peste gradini au inceput sa se astearna pete aramii, rosiatice, caramizii si maronii. Asa cum ai ghicit, este vorba despre culorile toamnei, despre culorile care ne umplu sufletul de bucurie numai la gandul ca a venit vremea sa ascundem in beciuri merele zemoase si parfumate si sa culegem strugurii care stau sa pocneasca de atat de multa dulceata. Unele dintre cele mai frumoase culori ale toamnei sunt date de arbusti.

Ce-i drept, nu toti arbustii ne incanta vazul cu ale lor nuante specifice anotimpului in care ne aflam. Doar unii arbusti reusesc sa creeze o cromatica superba, demna de picturile unor artisti precum Claude Monet, Camille Pissarro sau Caspar David Friedrich.

Iata cativa dintre cei mai frumosi arbusti de toamna.

Acer palmatum Osakazuki

Artarul japonez sau Acer palpatum, este unul dintre cei mai frumosi arbusti ai toamnei. Primavara si vara, acest copac are frunzele verzi si nu se deosebeste prin nimic de alti copaci. Insa, odata cu venirea toamnei, artarul japonez incepe sa-si arate adevaratul chip, iar frunzele verzi se preschimba in frunze de un rosu aprins spre roz. In lume exista in jur de 400 de specii de artar japonez. Osakazuki apreciaza umbra si are o crestere destul de lenta. Abia in 5 ani poate ajunge la aproximativ 2 metri inaltime.

Amelanchier x grandiflora

Amelanchier x grandiflora este un arbust care iti va pune in valoare gradina. Pe parcursul anului, isi schimba foliajul asa cum un cameleon isi schimba aspectul pielii. Primavara, acest arbust are frunze de un verde intens, insa odata cu inflorirea florilor, verdele se pierde printre petale, dand impresia ca este un copac proaspat nins. Pe masura ce se apropie de toamna, Amelanchier x grandiflora, in special soiul Ballerina, devine un joc al nuantelor: unele flori sunt mai galbene, altele mai portocalii, iar altele au o nuanta rosiatica.

Disanthus cercidifolius

Disanthus cercidifolius este un arbust tomantic, cu un colorit spectaculos, care imbina cu succes nuante precum purpuriul, rosul si portocaliul. Este inrudit cu Hamamelis, de aceea florile au un parfum subtil. Arbustul se planteaza intr-un sol acid, imbogatit cu humus.

Enkianthus campanulatus

In mai si in iunie, frunzele arbustului Enkianthus campanulatus oscileaza intre culori precum roz si crem, dar cum vine toamna, arbustul capata un aspect cu totul si cu totul special. La inceputul toamnei, frunzele sunt galbene, apoi capata o nuanta portocalie, pana ce, in final, ajung sa fie rosii ca focul. Nu este nevoie sa tai acest arbust. In schimb, este indicat sa-l plantezi intr-un sol acid, imbogatit cu humus. Arbustul poate fi plantat intr-un loc insorit, dar suporta foarte bine si umbra.

Fothergilla major Monticola Group

Fothergilla major Monticola Group este un arbust cu crestere lenta. Primavara, infloreste cu flori albe si parfumate, iar toamna frunzisul ajunge sa capete o nuanta stacojie, combinata cu portocaliu, galben si rosu aprins. Pentru a obtine o astfel de culoare superba, este indicat sa plantezi arbustul intr-un loc insorit. Si acesta este un arbust care se dezvolta foarte bine intr-un sol acid.

Foto: rhs.org.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului