Amenajarea gradinii

#recomandari #planta #ghiveci #transplantare

Aspecte de care sa tii cont atunci cand transplantezi o planta

 

Sarcina de transplantare a unei plante pe care tocmai ai cumparat-o poate parea simpla, dar, în realitate, nu este atat de usoara. Inainte de a face acest lucru, este nevoie sa tii cont de cateva lucruri.

Transplantatul nu este ceva natural pentru plante, iar schimbarea ghiveciului inseamna pentru ele o mare pierdere de energie. Trebuie sa te gandesti ca acest pas nu ar fi necesar daca s-ar afla in mediul lor natural.

De aceea, acest lucru reprezinta o schimbare majora pentru plante si, daca nu este facuta bine, le poate afecta si pot muri.

Recomandari: Cum transplantezi plantele nou achizitionate

Perioada anului

Pentru a transplanta o planta pe care tocmai ai cumparat-o, fie in gradina, fie intr-un ghiveci, nu conteaza ce perioada a anului este. Se poate face oricand, deoarece planta nu va suferi mult.

Daca planta este transplantata din pamant in ghiveci, situatia este diferita. Este nevoie sa astepti pana cand activitatea vegetativa a plantei este minima. Cea mai buna perioada din an pentru a face acest lucru este iarna.

Daca planta este transplantata din ghiveci in gradina, este esential sa se ia in considerare irigarea. Acest lucru este deosebit de important in cazul in care acest proces se face vara. Planta trebuie sa primeasca suficienta apa, pentru ca altfel se va usca foarte usor.

Alege corect ghiveciul in care transplantezi planta

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand transplantezi plante este alegerea vasului potrivit. Un ghiveci prea mic va fi daunator pentru planta, iar intr-unul prea mare ar putea primi multa apa, ceea ce duce la moartea plantei.

Este necesar sa observi dezvoltarea plantei si sa alegi un ghiveci care sa se adapteze evolutiei sale, lasand mereu cativa centimetri atat in ​​adancime, cat si in latime. Daca este o planta foarte mica, dar care va creste foarte mult, este de preferat sa se faca doua sau mai multe transplantari, in functie de marime.

Si materialul din care este fabricat vasul este important. Atat argila, cat si plasticul au avantajele si dezavantajele lor. Vasele din plastic au marele avantaj de a fi ieftine si foarte usoare, ceea ce le face usor de transportat.

Unul dintre dezavantaje este ca soarele poate slabi materialul in timp si vasul se poate crapa. O alta problema a ghivecelor din plastic este ca, nefiind un material poros, planta s-ar putea sa nu prinda radacina.

Ghivecele din argila sunt foarte rezistente si permit radacinilor sa se dezvolte corect. De asemenea, din punct de vedere estetic, sunt, fara indoiala, mult mai frumoase decat cele din plastic. Dezavantajul lor este ca sunt mai scumpe si se sparg foarte usor daca le scapi din mana sau le loveste ceva.

Extragerea plantelor

Extragerea plantelor este cea mai delicata parte a transplantatului, mai ales daca o muti dintr-un ghiveci in altul. Este necesar sa scoti foarte atent planta, pentru ca baza solului din jurul acesteia sa nu se prabuseasca. Daca se intampla acest lucru, adaptarea plantei la noul sau recipient poate fi mai dificila.

Irigarea este un element care contribuie foarte mult la facilitarea acestei sarcini. Dupa ce solul este bine udat, planta iese mult mai usor. Trenuie luata de tulpina principala sau de trunchi si extrasa.

Plantarea in noul ghiveci

Pentru a introduce planta in noul ghiveci, este important sa te asiguri ca este in centru. Vasul trebuie umplut cu mai mult pamant, apasand bine cu pumnul, pentru ca solul sa devina compact.

Este important sa pregatesti in prealabil solul, in functie de cerintele fiecarei plante. Poate fi un element esential pentru ca planta sa reziste in timp.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului