Amenajarea gradinii

#boli si daunatori #arbusti #gard viu #Buxus

Buxus, arbust perfect pentru un gard viu

Buxus este un arbust din familia Buxaceae, folosit in gradina in scop ornamental sau ca gard viu . Afla cum poti planta si ingriji Buxus in gradina ta.



Cea mai raspandita specie a arbustului ornamental este Buxus sempervivens, ale carei frunze au o culoare verde inchis. Arbustul creste cu succes in cele mai multe tipuri de sol, dar are nevoie ca acesta sa fie umed o mare parte din timp.

Coroana compacta este compusa din frunze mici, ovale, si poate fi tunsa cu usurinta intr-o varietate de forme. Tulpina si crengile sunt lemnoase, de culoare galbuie.

Varietatile ornamentale ale Buxus sempervivens includ Suffruticosa, folosita la garduri de inaltime mica, Latifolia Maculata, cu frunze patate cu galben si Elegantissima, cu frunze cu marginea crem.


Sfaturi de cultivare pentru Buxus


Chiar daca nu are prententii atunci cand vine vorba de tipul solului, Buxus prefera un substrat umed, care nu balteste. Arbustul ornamental poate fi crescut cu succes la soare, dar se adapteaza usor si la conditii de penumbra si poate creste sanatos sub copaci cu coroana mare.

Butasii inradacinati se planteaza la o distanta de 30 cm unul de altul pentru obtinerea unui gard viu frumos. Daca solul este sarac in substante nutritive, poate fi imbogatit cu gunoi de grajd sau compost. Buxus nu necesita ingrasaminte speciale, dar un ingrasamant aplicat primavara poate asigura frumusetea frunzelor de-a lungul sezonului. Crescut in ghiveci, Buxus are nevoie de ingrasaminte lichide bilunare.


Cum ingrjesti un gard viu din Buxus


De primavara pana toamna, Buxus necesita atentie permanenta la umiditatea solului. Udatul este insa mai redus in timpul iernii, iar arbustul va ramane verde de-a lungul intregului an. Dupa primii doi ani de viata, pericolul deshidraterii scade.

Bine ingrijiti, arbustii Buxus pot forma un gard viu intr-o perioada de 3-5 ani. Pentru a stimula cresterea, se recomanda taierea pana la o treime in luna mai. Dupa ce s-au dezvoltat, arbustii maturi pot fi taiati de doua ori pe an, in mai si inainte de sfarsitul lunii august.

Inmultirea este posibila si prin seminte, dar cea prin butasi este mai rapida si mai eficienta. Butasii au insa nevoie de cel putin doi ani pana sa poate fi replantati in gradina, activitate ce poate fi facuta intre lunile august si februarie.


Boli si daunatori care pot afecta gardul viu din Buxus


Buxus este atacat cel mai des de doua ciuperci, Cylindrocladium buxicola si Volutella buxi, care afecteaza adesea aceeasi planta.

Boala provocata de ciuperci infecteaza tulpinile si duce la caderea frunzelor. Este important sa indepartezi si sa distrugi rapid plantele afectate si stratul superficial de pamant in care au crescut. Impotriva celor doua ciuperci, pot fi folosite fungicide care contin difenoconazol, miclobutanil si triticonazol.

Gardul viu din Buxus poate fi atacat si de insecta parazita Monarthropalpus buxi, ale carei larve sug seva plantei si provoaca umflarea frunzelor.

Insectele ataca arbustul din luna aprilie pana in luna iunie. Pentru a elimina pericolul pentru gardul viu se recomanda folosirea unor pesticide ce contin deltametrin in perioada cand acestea sunt active.

Sursa foto: Davisla.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului