Amenajarea gradinii

# legeume #activitati gradinarit #gradina #pomi fructiferi #flori #iunie #gazon

Calendarul gradinarului! Activitati de gradinarit in luna iunie

Luna iunie este o luna plina pentru gradinari. Acestia trebuie sa aiba grija plantelele existente deja in gradina, sa adune recoltele care sunt gata, sa planteze noi legume si sa le asigure toate conditiile de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Nici gazonul, florile sau pomii fructiferi nu trebuie neglijate. Iata care sunt activitatile de gradinarit pe care niciun gradinar nu trebuie sa le rateze in luna iunie.

Gradina de legume

Incepem cu gradina de legume, deoarece este cea mai importanta, dar si cea care ocupa cel mai mult timp. Pentru ca legumele tale sa se dezvolte armonios este necesar sa cureti in permanenta buruienile, deoarece acestea absorb nutrientii din sol, atat de necesari dezvoltarii legumelor. Daca buruienile sunt lasate sa creasca, recolta poate fi compromisa.

In iunie poti incepe sa culegi sfecla rochie, salata si ceapa verde. Tot in aceasta luna se pot culege in continuare cartofi noi.

In luna iunie, rosiile trebuie copilite. Rupe usor din frunzele care nu au rod, pentru a le stimula cresterea. Ai grija insa sa nu rupi florile.

Acum poti planta castraveti pentru recolta de toamna, dar si alte legume precum varza, fasole verde, andive, gulii, cartofi, dar si ierburi aromatice precum marar, patrunjel, busuioc, etc. De asemenea, tot in aceasta luna se mai planteaza sfecla rosie, mazare, morcovi si porumb dulce.

Ce legume poti planta in gradina in luna iunie

Pomii si arbustii fructiferi

Inca de la inceputul lunii trebuie sa te asiguri ca pomii fructiferi nu se vor rupe sub greutatea fructelor, mai ales daca te asteapta o recolta bogata. Ramurile grele, plina de fructe, trebuie sprijinite cu ajutorul unor tutori de sustinere. Tutorul trebuie montat in pozitie oblica. Este necesar cate un totor pentru fiecare ramura.

Luna iunie este luna recoltelor de cirese, visine si, spre finalul lunii incepe si perioada de recoltare a caiselor timpurii.

Zmeura si capsunele se vor culege periodic in aceasta luna, pe masura ce se coc.

Ingrijirea straturilor de flori si a arbustilor

Arbustii decorativi, ale caror flori s-a uscat, trebuie curatati pentru a avea un aspect mai placut, dar si pentru a-i feri de eventuale boli.

De asemenea, acorda o atentie deosebita straturilor de flori. Elimina florile ofilite, si curata solul de buruieni. Daca este necesar, stropeste florile pentru a elimina daunatorii.

Si tufele de trandafiri au nevoie de o atentie deosebita. Taie florile uscate si verifica daca tufele sunt afectate de paduchi sau alti daunatori. Daca da, va trebui sa-i stropesti cu solutii speciale.

Gazonul si gardul viu

Gazonul si gardul viu au, de asemenea, nevoie de ingrijiri. Gazonul trebuie tuns periodic, iar buruienile din acesta trebuie indepartate.

In acelsi timp, gardul viu trebuie curatat de uscaciuni si tuns pentru a tine ramurile sub control, dar si pentru a stimula cresterea de noi ramuri, astfel incat sa devina cat mai des.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare