Amenajarea gradinii

# gradinarit februarie #dezghetare sol #calendarul gradinarului #februarie

Calendarul gradinarului - februarie 2022! Ce trebuie sa faci in gradina cand se dezgheata

Februarie este luna in care temperaturile incep sa creasca si solul se dezgheata. Odata cu dezghetarea solului incep muncile grele in gradina. Iata ce trebuie sa faci luna aceasta in gradina pentru a te bucura de o cultura bogata intregul an.

Solul are nevoie de ingrijiri speciale

Dupa o iarna lunga, solul are nevoie de ingrijiri pentru a fi pregatit pentru noile culturi. De indata ce zapada se topeste iar solul se dezgheata, este momentul sa il cureti foarte bine. Trebuie indepartate frunzele uscate, crengile cazute si precum si plantele uscate, ramase inca din toamna. De asemenea, trebuie sa indepartezi orice buruiana, proaspat rasarita.

Odata ce solul este curatat, sapa-l usor, apoi aplica un strat de compost sau de ingrasamant natural. Acesta ii va oferi substantele nutritive de care are nevoie. Tine cont de faptul ca in locurile in care urmeaza sa plantezi flori trebuie sa aplici un fertilizator pe baza de fosfor, iar pentru restul plantelor de unul pe baza de potasiu. In schimb, in locul in care vei planta legumele, aplica compost preparat de tine sau ingrasamant de grajd.

Acorda atentie gazonului

Odata ce temperaturile cresc, gazonul revine la viata. Indeparteaza buruienile, dar si portiunile de gazon afectate de inghet sau de boli ori daunatori. Planteaza in locurile ramase libere seminte noi. Luna aceasta se poate incepe tunderea gazonului.

Tunde vita de vie

Daca nu ai apucat sa tunzi vita de vie inainte de venirea iernii, poti face acest lucru acum. Sapa apoi pamantl din jurul acesteia si aplica fertilizanti pentru a-i spori cresterea.

Ingrijreste arbustii si pomii fructiferi

Arbustii ramasi netunsi pot fi tunsi dupa ce pericolul inhetului trece, insa inainte de a le da primii muguri. Atentie insa! Arbustii care infloresc primavara nu trebuie tunsi, in caz contrar nu te vei mai putea bucura de florile acestora.

Tot acum se tund pomii fructiferi. Se indeparteaza toate crengile uscate si cele afectate de daunatori si se vor scurta restul crengilor, pentru a da forma coroanei si pentru a lasa lumina sa patrunda printre ramuri, odata de acestia infrunzesc.

Dupa aceasta operatiune, pamantul din jurul pomilor fructiferi trebuie sapat si se adauga ingrasamant in sol.

Ingrijeste gradina de flori

Urmatorul pas este sa ingrijesti gradina de flori. Tufele de flori ramase in gradina (cum sunt cele de trandafiri) au nevoie de toaletare. Se va da forma dorita tufelor, prin taiere, si se raresc ramurile daca este necesar. De asemenea, ramurile afectate de inghet sau boli se indeparteaza complet.

Planteaza apoi primele flori. Dupa jumatatea lunii, poti planta florile cu bulb, precum zambile, lalele, gladiole, crini, amaryllis, tigridia sau begonii. Acestea vor avea suficient timp sa creasca si sa te incante cu frumusetea lor la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie.

Pregateste plantarea primelor legume

Finalul lunii februarie, cand temperaturile cresc suficient, poti incepe plantarea legumelor in gradina. Acum se pot planta sfecla, morcovi, salata, ceapa, ridichi, spanac, porumb, fasole si mazare.

In interiorul casei, sau in sere,se pot planta rasaduri de ardei, gogsari, vinete si rosii, urmand ca peste o luna jumate sa le muti in gradina. Pentru restul legumelor va trebui sa ai rabdare ca vremea sa se incalzeasca.

Protejeaza gradina de daunatori

Odata ce temperaturile cresc, daunatorii isi fac prezenta in gradina, atacand tot ce le sta in cale. Un sol curat, fara scanduri putrede, frunze uscate si crengi este primul pas spre combaterea acestora. Aplica apoi o substanta pe baza de streptomicina pentru a combate focul bacterian la peri, meri, sau gutui. Tot acum trebuie sa previi instalarea melcilor si limacsilor in gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare