Amenajarea gradinii

#vinete gradina # plantare viente #gradina de legume #legume #vinete

Cand si cum se planteaza vinetele

Vinetele sunt legume perene, specifice zonelor tropicale si subtropicale, si care au nevoie de o temperatura calda pentru a se putea dezvolta. Acestea pot fi recoltate de la mijlocul si pana spre finalul verii si pot fi preparate sub numeroase forme.

Pentru a te bucura de o cultura bogata de vinete, iata cand si cum este cel mai indicat sa le plantezi.

Cand sa plantezi vinetele

Atunci cand te decizi sa plantezi vinete, trebuie sa tii cont in primul rand de nivelul de temperatura a solului la o adancime de aproximativ 15 centimetri. Fiind legume care iubesc caldura, este nevoie ca si solul sa aiba minimum 15 grade Celsius.

In general, vinetele se planteaza incepand cu data de 15 mai, in special in sudul tarii unde vremea este usor mai calda si pana spre prima parte a lunii iunie.

Cum sa plantezi vinetele

In momentul plantarii propriu-zise a vinetelor este necesar sa tii cont de patru aspecte importante: tipul de sol, temperatura, lumina si nivelul de umiditate.

In primul rand, pentru ca vinetele sa aiba parte de o dezvoltare cat mai buna, le poti cultiva pe aceeasi suprafata pe care au fost plantate alte culturi precum praz, morcov, usturoi, varza, salata, fasole sau sfecla. Solul trebuie sa fie unul bine drenat, reavan si fertil.

Vinetele se cultiva prin rasaduri, fiind nevoie ca varsta acestora sa fie de aproximativ 60 de zile. Plantarea rasadurilor trebuie facuta la o adancime de 15 centimetri, cu o distanta de aproximativ 40 de centimetri intre plantele de pe acelasi rand si de 80 de centimetri intre randuri.

Tine cont de faptul ca vinetele sunt plante carora nu le face bine autoumbrirea, astfel incat daca alegi soiuri mai inalte, poti creste distanta dintre plante.

Dupa cum precizam anterior, vinetele iubesc caldura si cel mai bine se simt in preajma unor temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius. In cazul unor temperaturi scazute, de sub 15 grade Celsius, plantele nu vor creste cum trebuie si exista chiar riscul sa moara.

In ceea ce priveste lumina, vinetele au nevoie de 12-13 ore de lumina pe zi, mai ales in perioada in care infloresc si in cea in care se formeaza fructele. Alege cu grija zona de cultivare deoarece, daca lumina nu este suficienta, plantele se vor opri din crescut.

Umiditatea reprezinta de asemenea o nevoie speciala a vinetelor. Nu ezita sa le oferi o cantitate mare de apa, in mod constant, inca din momentul in care le plantezi. Lipsa apei poate cauza caderea florilor sau a fructelor. Insa, ai grija sa nu le uzi excesiv, caz in care poti pierde definitiv plantele.

Ingrijirea vinetelor

Dupa plantare, vinetele au nevoie de o ingrijire suplimentara, in special in ceea ce priveste udarea si chiar fertilizarea. Pentru o dezvoltare optima, poti aplica un ingrasamant echilibrat la fiecare doua saptamani in timpul perioadei de crestere.

De asemenea, asigura-te ca vei mentine plantele intr-o pozitie verticala, in special atunci cand incep sa apara fructele. O data incarcate, plantele vor avea tendinta de a se lasa, motiv pentru care trebuie sa le ajuti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare