Amenajarea gradinii

#matca albine # rolul matcii #stupi albine #matca

Care este rolul matcilor de albine

Nu trebuie sa fii apicultor pentru a sti ca matca este de departe cea mai importanta albina dintr-un stup, iar de aceea este numita adesea regina albinelor. Acestea sunt insa singurele informatii cunoscute de catre persoanele care nu activeaza in acest domeniu al apiculturii, iar de aceea ne-am decis sa dedicam un articol rolului pe care matcile de albine il au intr-un stup.

 

Astfel, daca esti un apicultor aflat la inceput de drum, sau pur si simplu vrei sa descoperi mai multe lucruri interesante despre lumea albinelor, informatiile din randurile urmatoare iti vor fi de folos.

Toate aceste informatii au fost pregatite impreuna cu echipa de la Apis Donau, in oferta carora vei gasi roiuri de vanzare 2021 de calitate superioara si la cele mai bune preturi.

Aspectul matcii

Daca te intrebi cum arata regina albinelor, atunci ar trebui sa stii ca aceasta este cea mai mare albina dintr-un stup. Corpul sau lung de pana la 25 mm, capul si aripile mici dar si abdomenul foarte dezvoltat sunt caracteristicile care o ajuta sa se evidentieze.

Matca are o greutate cuprinsa intre 250 mg si 280 mg, iar picioarele ii sunt lungi si inchise la culoare. Nu are buzunare pentru polen si, un alt lucru interesant pe care probabil ca nu il stiai despre matci este acela ca nu poate intepa un om. Cu toate acestea, acul sau poate fi fatal intr-o lupta cu o alta matca.

Rolul matcilor de albine

Ce fac matcile intr-un stup? Ei bine, matcile sunt singurele albine care depun oua, iar performanta maxima pe care o matca o poate obtine este de 2000 de oua pe zi. Totusi, matca nu are numai rolul de a depune oua, aceasta fiind un adevarat conducator al stupului, dand ordine albinelor culegatoare.

Matca are functia de a procrea si de a perpetua familia pe care o conduce, iar simpla sa prezenta intr-un stup ajuta familiile de albine sa fie mai organizate si totodata mai eficiente.

Chiar daca albinele culegatoare au o viata destul de scurta, nu este si cazul matcii care poate avea o durata de viata pana la 7 ani. Totusi, durata sa de viata depinde insa de numarul trantorilor cu care s-a imperecheat. Prin urmare, in general matcile traiesc doar 3 ani.

Atunci cand matca imbatraneste, albinele isi vor alege o noua regina. Motivul pentru care se face aceasta schimbare este numarul redus de oua pe care matca batrana le depune. Totusi, albinele mai pot decide schimbarea matcii si atunci cand matca a murit sau cand planuieste o roire. Astfel, albinele vor alege cele mai bune oua depuse, pe care le vor ingriji foarte atent, grabind astfel dezvoltarea larvei de matca.

De asemenea, dintre toate al binele din stup, matca este cea care se naste cel mai rapid, atata timp cat beneficiaza de conditiile speciale mentionate mai sus. Celulele din care se nasc matcile mai sunt cunoscute si cu numele de botci.

Matcile pot fi privite ca niste adevarati monarhi, insa acesta este doar un mit. Realitatea este cu totul alta! Atunci cand se iau anumite decizii importante, cel mai adesea acestea sunt supuse asupra unui vot, la care participa toate albinele.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care trebuie sa le stii despre rolul matcilor de albine. Speram ca le-ati gasit ca fiind cat mai interesante.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului