Amenajarea gradinii

#gradina #flori #plantare flori

Ce flori si arbusti plantezi primavara pentru o gradina de vis in vara

 

Primavara vine cu florile si parfumul sau specific. Gradinile se umplu de narcise, zambile si lalele si sunt un spectacol vizual si aromatic, insa tot acum ne putem ocupa si de felul in care va arata gradina in lunile urmatoare.

Iata ce puteti planta in primavara pentru ca gradina sa va surada in tot restul anului:

Trandafiri - Se planteaza pana la jumatatea lunii aprilie, fie ca sunt butasi noi, fie ca doriti sa separati tufele deja existente ori sa le transplantati in locuri mai insorite, in care sa le mearga mai bine.

Un trandafir plantat corespunzator si ingrijit cu atentie va inflori pana toamna tarziu, chiar la prima bruma, si poate si dupa aceea, in functie de conditiile meteorologice.

Butasii de trandafir se tin cateva ore in apa, iar apoi se planteaza in gropi adanci, in zone in care planta se va bucura de soare, dar unde o veti putea uda cu usurinta.

Dalii, gladiole - Florile cu bulbi si tuberculi se planteaza si ele pana spre jumatatea lunii aprilie, dar si dupa, daca vremea este rece, iar temperatura solului ramane scazuta pentru mai mult timp.

Iasomie - Acest arbust se poate planta si primavara, si toamna; iubeste soarele si lumina, dar se dezvolta bine si la umbra, cu conditia sa aiba spatiu pentru a-si extinde coroana. Este o palanta fara prea mari pretentii in privinta solului, singurul lucru de care are nevoie fiind un drenaj bun, pentru nu suporta apa in exces, ce afecteaza inflorirea. Tot ce mai trebuie sa stiti despre ea este ca varaare nevoie de ciupirea lastarilor lungi, pentru a stimula formarea de lastari tineri si inflorirea, si ca taierile pentru modelare se fac toamna. In rest,trebuie doar sa asteptati sa infloreasca, pentru a va putea desfata in parfumul ei proaspat si relaxant.

Florile cu insamantare directa - Pentru un gazon cu flori superb, insamantarea se face in luna aprilie si tot acum se insamanteaza si florile de piatra, begoniile, garofitele, petunia si craitele.

Crinii de vara - Aceste flori elegante si cu un parfum fabulos nu lipsesc din nicio gradina care se respecta. Plantati-i primavara pentru a va putea bucura de aroma si frumusetea lor din vara pana spre toamna. Singura conditie este sa plantezi bulbii sau semintele intr-un loc cat mai insorit si sa o hidratezi cu moderatie, pentru ca nu tolereaza bine apa in exces.

Pentru a avea o gradina frumoasa si pentru ca florile plantate in primavara sa reziste bine la temperaturile ridicate din timpul verii este important sa le ingrijiti conform indicatiilor. Ca regula generala, florile nu se stropesc in zilele toride atunci cand soarele este sus pe cer, pentru ca picaturile de apa de pe frunze si petale vor avea efect de lupa sub razele soarelui, iar plantele vor avea de suferit. Ideal este ca udarea lor sa se faca dimineata, cat mai aproape de pamant, sau seara, dupa apus, cand pamantul nu mai este incins, iar apa nu se va transforma in abur care opareste florile.

Foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului