Ce trebuie sa faci pentru a spori fertilitatea solului din gradina

Amenajarea gradinii

#sol #fertilitate #sol gradina #fertilitate sol gradina

Ce trebuie sa faci pentru a spori fertilitatea solului din gradina

Pentru ca plantele tale sa germineze si sa se dezvolte optim este nevoie de un sol fertil, bogat in substante hranitoare, cu un drenaj bun. De la an la an, este posibil ca fertilitatea solului sa scada din diferite motive, de la absenta precipitatiilor, pana la lipsa unor lucrari corespunzatoare. Iata ce trebuie sa faci daca vrei ca solul din gradina ta sa fie mai fertil.

Afaneaza solul

In fiecare an, solul trebuie sa fie arat si afanat, prin aceasta lucrare asigurandu-se decompactarea pamantului, aerisirea lui si combaterea buruienilor care ar putea sustrage substantele nutritive de la viitoarea cultura. Lucrarile de afanare sunt ideale pentru a imbunatati fertilitatea solului si se fac, de obicei, primavara si toamna.

Aplica ingrasaminte naturale

Ingrasamintele naturale reprezinta una dintre cele mai simple modalitati prin care poti spori fertilitatea solului din gradina, intrucat ele contin cantitati uriase de substante nutritive, care pot asigura plantelor hrana de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta.

Unul dintre cele mai folosite ingrasaminte naturale este balegarul de vaca sau de cal (mranita), insa in functie de plantele pe care vrei sa le cultivi, poti folosi si turba sau cenusa de lemn.

Foloseste compost

Compostul este tot un ingrasamant natural, dar spre deosebire de ingrasaminte anterioare, el reprezinta un amestec de produse benefice pentru plante, de la fructe, legume si alte resturi din bucatarie, pana la resturi de plante sanatoase. Compostul reprezinta o materie organica descompusa, foarte utila pentru sporirea fertilitatii solului, acesta fiind motivul pentru care este considerat un ingrasamant natural aparte.

Apeleaza la fertilizanti

In comert exista o gama diversificata de fertilizanti pentru sol, in functie de pH-ul pamantului sau de cerintele plantei. Fosfatul, glauconitul, sulfatul de calciu, azotul si potasiul sunt doar cateva dintre substantele nutritive care sporesc fertilitatea solului.

Azotul, de exemplu, stimuleaza cresterea plantelor, in timp ce potasiul favorizeaza dezvoltarea foliajului si permite o absorbtie mai buna a nutrientilor din sol, iar fosforul contribuie la dezvoltarea radacinilor si a florilor.

Sursa foto: vegetariantimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului