Amenajarea gradinii

#compost #utilizare #gradina #ingrasamant natural #coji banane

Cojile de banane, o minune pentru gradina ta. Iata cum le poti folosi

Nutrientii pe care ii contin bananele nu sunt buni doar pentru sanatatea ta. Cojile de banane sunt extrem de utile si in gradina ta fie ca ingrasamant natural, fie ca organism de protectie a plantelor ori ca elemente de atractie a fluturilor. Iata cum poti transforma resturile de la banane intr-o comoara pentru gradina ta:

1. Protejeaza trandafirii

Daca afidele sunt o problema comuna a tufelor de trandafiri din gradina ta, cojile de banane taiate bucati micute si ingropate adanc in sol in jurul plantelor te vor ajuta sa scapi de acesti daunatori atat de periculosi. Mirosul pe care il emana cojile de banana vor respinge afidele si iti vor pastra trandafirii sanatosi si frumosi.

2. Atrage fluturii si pasarile

Fa cateva gauri intr-o coaja de banana foarte coapta, apoi asaz-o in gradina ta. Fluturii si pasarile vor fi rapid atrasi de mirosul sau dulce. Atunci cand apune soarele ia insa banana din gradina pentru a nu atrage ratoni sau alte animale care ar putea sa iti distruga plantele.

3. Compost

Din cojile de banane poti face si un compost daca le amesteci cu cateva coji de portocale. Acest amestec se poate utilza ca material organic descompus pentru refacerea nutrientilor din gradina. Procesul combina beneficiile unui ingrasamant natural cu beneficiile minimizarii deseurilor. Pentru a face si mai eficient acest compost poti sa combini cojile de banane cu frunze uscate, paie si carbune. Cojile de banane si de citrice sunt ingrediente verzi care vor adauga azot la gramada ta de compost. In plus, bananele sunt o sursa bogata de potasiu si de fosfor.

4. Ingrasamant natural

Cojile de banane adauga solului substante nutritive foarte bogate in azot atunci cand se descompun, de aceea ele sunt foarte eficiente ca ingrasamant natural. Cojile de banane putrezsc rapid daca le ingropi si ofera substante nutritive vitale pentru sol, precum potasiu, calciu, sulf, magneziu sau sodiu. De asemenea, poti folosi cojile de banane pisate si ca mulci sau poti sa le aplici direct in zonele de plantare.

Sursa foto: botanic-garden.ox.ac.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului